Myslíte si, že na vynikajúcu šľahačku potrebujete vždy len smotanu z obchodu, ktorá obsahuje aspoň 30% tuku?
Áno, ide o tradičnú surovinu, z ktorej šľahačku pripravujeme.
Mali by ste vedieť, že šľahačka, ktorá perfektne drží sa podľa healthline dá pripraviť aj z obyčajného mlieka.
To je nielen oveľa lacnejšie, ale má len nepomerné množstvo tuku v porovnaní so smotanou na šľahanie.
Ak teda v chladničke budete mať len mlieko a žiadnu smotanu, tento trik profíkov sa vám bude výbrne hodiť.
Do tejt šľahačky nemusíte už pridávať stužovač.
Drží perfektne.
Ako na šľahačku z mlieka?
Potrebujeme:
500 ml plnotučné mlieko
3 KL želatína v prášku
Postup:
Do 100 ml studeného mlieka nasypte želatínu a nechajte ju napučať.
Potom ju zahrejte (navarte), kým sa celá nerozpustí a stiahnite z plameňa.
V mise, v ktorej budete šľahať, zmiešajte zvyšok (400 ml) s rozpustenou želatínou.
Misku vložte na cca hodinu do chladničky.
Neskôr vychladnutú zmes vyšľahajte elektrickým šľahačom alebo metličkou ručne so šľahačky.
TIP:
Podobne môžete šľahačku ušľahať aj zo smotany na varenie.
Množstvo pridanej želatíny bude samozrejme menšie vzhľadom na vyšší obsah tuku v smotane (11 až 15%).
Na 350 ml smotany na varenie postačí 1,5 lyžičky práškovej želatíny.
Druhý recept na šľahačku z mlieka
Potrebujeme:
500 ml plnotučného mlieka
100 g masla
Postup:
Mlieko dajte do hrnca a priveďte ho do varu.
Odstavte z ohňa a nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu.
Maslo nakrájajte na malé kúsky a pridajte ho do vychladnutého mlieka.
Vložte mlieko s maslom do mixéra a šľahajte na vysokej rýchlosti asi 3-4 minúty, kým sa nevytvorí šľahačka.
Šľahačku prelejte do misky a prikryte ju fóliou.
Vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny, aby stuhla.