plny-hrniec_transparent_negativ.png

Domáca bravčová masť: Vytopená v pohároch!

Kto by nepoznal túto domácu delikatesu…

Bravčová masť natretá na čerstvý chlieb bola každodennou pochúťkou nášho detstva.

 

 

Výnimočný recept na lahodnú domácu masť z youtube kanála Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA.

Bravčová masť je superpotravina našich dedov!

Hoci boli dlhšiu dobu živočíšne tuky zatracované, ukázalo sa, že živočíšne tuky sú naozaj zdravšie, ako rastlinné.

Mnoho štúdií ukázalo, že bravčová masť je zdravšia ako rastlinný olej. 

Už naši starí rodičia považovali bravčovú masť za poklad v kuchyni.

 

 

Konzumáciu živočíšnych tukov obhajuje aj renomovaná odborníčka na výživu Mihaela Bilic.

Priznáva, že mnoho odborníkov sa mýlilo a zdravé jedlo má byť bohaté aj na tuky.

Najdôležitejšia je vždy rovnováha. 

Najzdravšie typy nasýtených tukov sú mononenasýtené tuky. Nachádzajú sa v olivovom oleji, avokáde a niektorých druhoch orechov.

 

 

Po olivovom oleji je bravčová masť na druhom mieste v mononenasýtených tukoch .

Hlavné benefity bravčovej masti:

Kyselina olejová v zložení bravčovej masti zabraňuje depresii alebo ju výrazne znižuje.

Je bohatá na vitamín D, ktorý udržuje normálnu hladinu vápnika a fosforu v krvi, podporuje správnu funkciu svalov a posilňuje imunitný systém.

Reguluje produkciu hormónov a zabezpečuje zdravie štítnej žľazy.

Má protirakovinové účinky a pôsobí preventívne najmä pri rakovine prsníka.

 

 

Na prípravu bravčovej masti v rúre potrebujeme:

2,5 kg slaniny

1 strúčik cesnaku do každého pohára

2 zrnká nového korenia do každého pohára

1 bobkový list do každého pohára

1 ČL majoránky do každého pohára

soľ podľa chuti

Postup:

Slaninu nakrájame na tenšie plátky.

Pomocou mlynčeka ju pomelieme do hlbokej misky.

 

 

Na dno každého pohára pridáme rozpučený strúčik cesnaku.

Potom pridáme zrnká nového korenia.

 

 

Do každého pohára vložíme bobkový list.

Potom do troch štvrtín pohára pridáme pomletú slaninu a jemne zatlačíme.

 

 

Ďalej do pohára pridáme majoránku.

Nakoniec dochutíme soľou.

 

 

Pohár jemne prekryjeme kúskom alobalu.

Potom poháre poukladáme na plech vystlaný silikónovou podložkou.

 

 

Plech vložíme do studenej rúry.

Pečieme 1,5 hodiny pri teplote 190°C.

 

 

Po vybratí z rúry odstránime alobal.

Poháre natesno uzavrieme viečkami.

 

 

Masť necháme úplne vychladnúť.

Z času na čas môžeme poháre prevrátiť.

 

 

Bravčovú masť servírujeme s čerstvým chlebom, paprikou a nakladanými uhorkami.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

 

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes