Mohlo by sa zdať, že vyšľahať šľahačku nie je žiadna veda.
Napriek tomu sa to nie každému podarí tak, aby sa šľahačka nezdrcla, netiekla a dobre držala tvar.
Vyskúšajte preto tento overený postup, vďaka ktorému sa vám podarí vyšľahať dokonalú šľahačku.
Nechajte si poradiť a vyšľahajte ju podľa odporúčaní z YouTube kanála LiViera Desserts.
Potrebujeme:
250 ml šľahačkovej smotany s obsahom tuku minimálne 33%
2 misy – jedna by sa mala dať vložiť do druhej
ľad
ručný šľahač
Postup:
Ako prvé si ešte pred šľahaním pripravíme veľkú misu s vodou, do ktorej vložíme niekoľko kociek ľadu.
Šľahačka sa totiž počas šľahania zahrieva, čo má vplyv na výsledok.
Do druhej veľkej misy si nalejeme šľahačkovú smotanu a túto misu vložíme do misy s ľadom.
Smotanu začneme šľahať na stredných otáčkach.
Čím dlhšie smotanu šľaháme, tým bude vzdušnejšia a pevnejšia.
V žiadnom prípade šľahačku nesladíme hneď na začiatku šľahania.
Aby smotana udržala ťarchu cukru, musí trochu zhustnúť.
No nie zas priveľmi, pretože v hustej smotane sa už cukor nerozpustí.
Keď metlička za sebou začne zanechávať stopy, šľahanie prerušíme.
Do smotany pridáme práškový cukor, cukor môže byť aj vanilkový, škoricový, trstinový, citrónový.
V šľahaní pokračujeme na stredných otáčkach.
Ako šľahačka postupne hustne, tak stupeň rýchlosti na mixéri znižujeme.
Smotana ku koncu šľahania hustne veľmi rýchlo.
Hustotu šľahačky pozorne sledujeme a teraz otáčky mixéra znížime na minimum.
Šľahačka by teraz mala byť hustá a pevná.
Teraz si ju môžete preložiť do zdobiaceho vrecúška.
Perfektne ozdobí akýkoľvek dezert a pevne drží.
V prípade, že chcete šľahačku zafarbiť, môžete pridať napríklad lyžicu kakaa a prešľahať metličkou.
Šľahačka by nemala zmeniť štruktúru ani po pridaní kakaa.
V skúške pevnosti obstála na výbornú.
V takomto stave vydrží v chladničke aj 3 – 4 dni.
Celý postup si môžete pozrieť priloženom videu.
Veľa šťastia!