TAJOMSTVO, ako pripraviť dokonalé nakladané uhorky: Lepšie ako tie od babičky!

Nakladané uhorky sú neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne a milujú ich dospelí aj deti.

 

 

Hoci recept na ich prípravu vyzerá jednoducho, úspech je skrytý v detailoch.

Odhaľte tajomstvo dokonalého nakladania uhoriek, vďaka ktorým budú chutiť, ako od babičky.

Postupujte podľa týchto odporúčaní z portálu pysznosci.

Nakladanie uhoriek sa môže zdať veľmi jednoduché – zeleninu stačí zaliať nálevom a pridať pár korenín.

Kľúč k úspechu však spočíva v správnej príprave uhoriek a správnom pomere ingrediencií.

 

 

Jedným z najdôležitejších krokov, je namáčanie uhoriek.

Oplatí sa ich pred nakladaním namočiť na 3-4 hodiny do studenej vody.

Vďaka tomu uhorky získajú svoju sviežosť a budú chrumkavé.

 

 

Proporcie a ingrediencie pre dokonalé nakladané uhorky

Okrem iného netreba zabúdať na dôležitosť vhodného pomeru vody a soli.

 

 

Šesť 1,7 litrových pohárov vyžaduje približne 4 litre soľanky, čo je 40 % objemu pohárov.

Vďaka tomu budú uhorky dôkladne zakryté a správne naložené.

 

 

Ingrediencie:

4 kg uhoriek

4 polievkové lyžice nejodovanej kamennej soli

3-4 strúčiky cesnaku na 1 pohár

stonky kôpru

 

 

čerešňové listy

chrenové listy

 

 

Postup:

Pri príprave nakladaných uhoriek začnite prevarením vody so soľou.

 

 

Do hrnca nalejte 4 litre vody, pridajte 4 polievkové lyžice kamennej soli a priveďte do varu.

Medzitým si pripravte zaváracie poháre, ktoré dôkladne umyte a sterilizujte.

 

 

Uhorky pevne umiestnite do sterilizovaných pohárov, do každej nádoby pridajte stonku kôpru, jeden list chrenu a 3-4 čerešňové listy.

Do každej nádoby pridáme aj 3-4 strúčiky cesnaku.

 

 

Uhorky by mali byť usporiadané tak, aby boli 2-3 centimetre pod okrajom pohára.

Pred naliatím vriacej vody položte lyžicu naprieč pohára a oprite ju o okraj.

Tým sa zabráni rozbitiu nádoby pri nalievaní horúceho soľného roztoku.

Keď soľanka vrie, naplňte ňou poháre tak, aby boli uhorky úplne zakryté.

 

 

Poháre zatvorte viečkom a postavte hore dnom.

V tejto polohe ich necháme stáť dva dni a potom ich umiestnime na chladné tmavé miesto, napríklad do komory, pivnice a pod.

 

 

Ďalšie tipy:

Pred vložením pohárov do pivnice sa oplatí skontrolovať, či sú viečka vyduté.

Nakladané uhorky môžeme jesť po niekoľkých dňoch, no najlepšie chutia asi po týždni.

 

 

Možno ich skladovať v chladničke až niekoľko mesiacov.

Podľa týchto jednoduchých tipov ľahko pripravíte lahodné a chrumkavé nakladané uhorky, ktoré potešia vašich blízkych.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes