plny-hrniec_transparent_negativ.png

Trik ázijských kuchárov, ako zachrániť lepkavú ryžu: Dokonale uvarené oddelené zrná!

Milujete ryžu, no pri jej varení sa vám vždy prilepí?

 

 

Nebojte sa, máme pre vás riešenie!

Tu je návod, ako predísť tomu, aby sa vaša ryža prilepila na dno hrnca.

 

 

Naučte sa, ako zvládnuť umenie varenia ryže k dokonalosti podľa rád známeho indického šéfkuchára Monisha Bharadwaj, o ktoré sa podelil portál santeplusmag.

Väčšina ľudí si myslí, že na to, aby bola ryža správne uvarená, stačí uvariť ju vo vriacej vode a scediť.

Špičkoví šéfkuchári vyvracajú tento mýtus a zdieľajú niektoré zo svojich tajomstiev varenia.

 

 

Slávna indická šéfkuchárka Monisha Bharadwaj prezrádza kroky, ako postupovať, aby sa ryža neprilepila na dno panvice či kastróla, v ktorom ju pripravujete.

Použite absorpčnú metódu

Podľa špecialistu by gazdinky mali používať absorpčnú metódu, aby sa ryža dobre uvarila a mala jemnú a nadýchanú textúru.

Vezmite jednu odmerku ryže a dvojnásobné množstvo vody podľa objemu.

 

 

Výsledok je perfektný, tvrdí odborník.

V závislosti od počtu porcií, ktoré chcete pripraviť, je vhodné odmerať množstvo ryže a vody v samostatných miskách.

Okrem toho, po získaní správnych množstiev, musí byť ryža dobre prepláchnutá vodou v sitku, kým nebude voda číra.

 

 

Môžete ju prepláchnuť 3 alebo 4-krát a je potrebné použiť na jej prípravu správny hrniec.

Ďalší tip, ktorý nám indický šéfkuchár dáva, je vybrať si kastról s ťažkým dnom a tesnou pokrievkou, aby para zostala vnútri.

Para je to, čo ryžu uvarí.

 

 

Ryža absorbuje všetku tekutinu.

V hrnci premiešajte umytú ryžu a vodu, zvýšte ohrev a keď ryža dosiahne bod varu, dobre ju premiešajte.

Potom stíšte oheň a hrniec prikryte pokrievkou.

Ďalšou dôležitou vecou je nechať ryžu uvariť bez prílišného otvárania pokrievky.

 

 

Po 10 minútach vypnite oheň a nechajte ďalších päť minút postáť, potom podávajte.

Ryža je teraz nadýchaná, so samostatnými zrnkami, ktoré sa nelepia.

Prečo sa často ryža prilepí na dno hrnca?

 

 

Hlavnou príčinou prilepenia ryže na dno je jej prevarenie.

Ak sa ryža varí príliš dlho, škroby v zrnách sa začne rozpadať a bude lepkavý.

Ďalším faktorom, ktorý prispieva k prilepeniu ryže na hrniec, je typ použitého náčinia.

Hrnce s nepriľnavým povrchom sú skvelé na varenie ryže, pretože majú hladký povrch, ktorý zabraňuje jej prilepeniu.

Čo robiť s rozvarenou ryžou?

Jedlo pre deti

Prevarená ryža je ideálna pre bábätká, pretože sa oveľa ľahšie žuje.

Podávajte tak, ako je, alebo zmiešajte so zeleninou alebo ovocím.

Mliečna ryža

 

 

Ak máte chuť na sladké, premeňte svoju rozvarenú ryžu na ryžový nákyp pridaním mlieka, škorice, cukru, hrozienok a vanilkového extraktu a dobre premiešajte.

Musíte ho podávať teplý!

Opekaná ryža

Opekaním sa jedlo prirodzene stáva chrumkavejším.

Dajte prevarenú ryžu na panvicu s trochou olivového oleja a opekajte na strednom ohni.

Pridajte svoju obľúbenú zeleninu, vajíčko a sójovú omáčku.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes