Túto bublaninu pečiem už 50 rokov.
Skúsila som veľa receptov a vylepšení, ale k tomuto klenotu od mojej babičky sa vždy vrátim.
Za mňa neexistuje lepší a vláčnejší koláčik. Teraz, keď je sezóna jahôd som urobila dva plechy s jahodami.
Bublanina je vynikajúca aj so zaváraným a mrazeným ovocím.
V prípade zaváraného ovocia odporúčam ubrať cukor.
Potrebujeme:
2 hrnčeky polohr.muky
1/2 kypriaceho prášku
1 (necelý) hrnček kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1/2 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
3 vajíčka
štipka soli
Objem hrnčeka – 2,5 dl
Ovocie:
jahody
čučoriedky
maliny
broskyne
(ak používate čerstvé, obaľte ho v hladkej múke – neklesne na spodok pelchu)
Postup:
V tejto bublanina som použila jahody, ale môžete zvoliť akékoľvek iné ovocie (napríklad vynikajúca je aj rebarbora).
V sezóne používam čerstvé a v zime mrazené a zavárané.
Jahody umyjeme, zbavíme stopiek a nakrájame na štvrtinky alebo polovice – podľa veľkosti.
Necháme vysušiť a pred pridaním do cesta obalíme v hladkej múke.
Tento starý zlepšovák slúži k tomu, že ovocie neklesne počas pečenia na dno koláča.
V miske vyšľaháme vajcia s cukrom do peny.
Z kryštálového cukru zvyknem trochu ubrať a pridať radšej jeden balík vanilkového cukru naviac – bublanina potom krásne vonia.
Pridáme tekuté prísady.
Nakoniec aj múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Vznikne nám vláčne a jemné cesto.
Cesto nalejeme na menší vymastený a múkou vysypaný plech, alebo na plech vyložený papierom na pečenie.
Navrch poukladáme čerstvé jahody obalené v múke.
Vrúre vyhriatej na 160 stupňov (alebo na teplotu, na akej bežne pečieme koláče)
Pečieme asi 30-40 min.
Čas pečenia závisí aj od toho, či ste použili väčší, alebo menší plech, najlepší test je klasicky pomocou špáradla.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)