plny-hrniec_transparent_negativ.png

Vymeňte na 15 dní bežnú večeru za tieto recepty a KILÁ pôjdu dole: Sýte, chutia výborne a schudnete bez hladovky!

Karfiolová zapekačka

Potrebujeme:

350 g karfiolu

2 vajíčka

50 g strúhaného tvrdého syru s nižším obsahom tuku

soľ, korenie, mletá paprika, na posypanie sezamové semienka

Postup:

Karfiol si nakrájame na drobno, nastrúhame, alebo rozsekáme v procesori tak, aby z neho vznikla “ryža”.

Karfiol pečieme na sucho na panvici do zmäknutia. Vyparí sa z neho aj prebytočná voda.

Horúci karfiol z panvice premiestnime do misky, prisypeme parmezán a premiešame. Pridáme 2 vajíčka, koreniny a miešame, kým nevznikne jednotné cesto.

Na plech pokrytý pečiacim papierom formujeme lyžicou malé placky, alebo do okrúhlej formy navrstvíme hmotu ako väčšiu placku (koláč).

Posypeme sezamovými semienkami.

Pečieme cca 20 minút na 180°C – dozlatista.

Zdravé placky zo zeleniny

Potrebujeme:

200 g karfiolu

1 mrkvu

2 strúčiky cesnaku

čierne korenie

3 lyžice olivového oleja

200 g brokolice

1 cibuľu

2 zemiaky uvarené

100 g ovsených vločiek

soľ

Postup:

Uvarené zemiaky postrúhame. Rovnako nastrúhame aj mrkvu. Cibuľu, cesnak a bylinky pokrájajte na čo najmenšie kúsky. Brokolicu a karfiol si nakrájajte na kúsky vložte do misky a zalejte vodou. Takto zaliate ich dajte na 3 minúty do mikrovlnky. Nakoniec brokolicovo-karfiolovú zmes rozmixujte.

Všetky pripravené ingrediencie nakoniec zmiešajte v jednej miske. Miešajte kým nevznikne ucelená zmes. Z hotovej zmesi vytvorte malé kôpky, ktoré vyformujte do placky. Poukladajte ich na plech pokrytý papierom na pečenie a pečte 15 minút pri teplote 220 stupňov. Po 15-tich minútach ich otočte a pečte ďalších 15 minút.

Podávať ich môžete s varenými zemiakmi alebo len jednoduchým zeleninovým šalátom. Pokiaľ ich chcete jesť len samé, odporúčame cesnakový dip (kyslá smotana, 2 lyžice horčice, 3 strúčiky cesnaku, soľ a čierne korenie).

Zapečená cuketa s bielym jogurtom a syrom

Potrebujeme:

3 paradajky

600 g cukety

2 papriky

40 g bieleho jogurtu

5 PL mlieka

2 vajcia

60 g syra s nižším obsahom tuku

soľ, čierne mleté korenie podľa chuti

Postup:

1. Cuketu nakrájajte na plátky hrubé asi 0,5 cm. Prípadne môžete cuketu aj ošúpať.

2. Paradajky a papriku tiež nakrájajte na kúsky.

3. Navrstvite zeleninu do zapekacej misy: cuketu, papriku a potom paradajku.

4. Zeleninu ochuťte soľou, čiernym korením a potom navrstvite smotanu.

5. Vajcia vyšľahajte s mliekom, soľou a korením.

6. Posypte zeleninu nastrúhaným syrom a nalejte vaječnú zmes.

7. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C po dobu 30 minút.

Hotové jedlo z jednej misy môžete servírovať.

Placky z kyslej kapusty

Potrebujeme:

250 g kyslej kapusty (idálne domácej)

1 vajce

2-3 lyžice zomletých ovsených vločiek

2 lyžice mlieka

1-2 strúčiky cesnaku

Štipka majoránky

Postup:

Kapustu necháme odkvapkať a podľa potreby premyjeme vodou (ak je pre vás príliš kyslá). Preložíme do misky a spojíme s vajíčkom, múkou, prelysovaným cesnakom, majoránkou a mliekom. Vymiešame cesto (podľa potreby môžeme pridať múku alebo mlieko).

Panvicu potrieme trochou oleja (na neprilnavej panvici môžeme pripravovať aj na sucho) a naberačkou dávkujeme cesto, ktoré na panvici vyformujeme do tvaru placky. Vyprážame z oboch strán dozlatista.

Falošný zemiakový šalát

Falošný zemiakový šalát, z ktorého nepriberiete ani gram: Je taký fantastický, že si u nás doma nikto nevšimol, že v ňom vôbec nie sú zemiaky!

Potrebujeme:

3 pevné cukety

1 cibuľu

1 zelené jablko

1 väčšiu mrkvu

1/4 zeleru

2 vajcia na tvrdo

kyslé uhorky podľa chuti

Šunku, soľ a korenie

Biely jogurt, alebo domácu majonézu bez oleja

Postup:

Cukety, mrkvu a zeler dáme variť na paru. Cuketu je lepšie nechať vcelku, inak nasiakne moc vodou a šalát bude príliš riedky.

Ostatné ingrediencie nakrájame na drobné kocky tak, ako sme zvyknutí u klasického zemiakového šalátu.

Uvarenú zeleninu  necháme úplne vychladnúť a potom ju pokrájanú pridáme k šalátu. Osolíme, okoreníme a vmiešame jogurt alebo domácu majonézu. Premiešame, ochutíme a necháme uležať v chladničke.

Ľahká cuketová roláda

Zabudnite na vyprážané placky z cukety: Cesto len vylejte na plech, zrolujte a máte super chutnú letnú chuťovku bez zrnka múky!

Potrebujeme:

2 cukety

5 vajec

2 strúčiky cesnaku

50 g parmezánu

Soľ a korenie

Na náplň:

200 g tvarohu, syrokrému, alebo smotanového syra (prípadne obľúbenú nátierku)

100 g šunky nakrájanej na plátky

Poznámka: do cesta môžete pridať ovsené vločky a v tom prípade stačia aj 3 vajcia

Postup:

Cuketu umyjeme, nastrúhame a osolíme – necháme 15 minút vypotiť a zlejeme šťavu. Potom pridáme vajcia, pretlačený cesnak,  syr a vymiešame jednotnú hmotu, ktorú rovnomerne navrstvíme na plech na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov asi 20 minút – alebo, kým cesto nie je zlatisté.

Potom jednoducho necháme vychladnúť, potrieme syrom a uložíme plátky šunky. Zrolujeme a môžeme podávať.

Do cesta môžete pridať obľúbené korenie, zelené bylinky alebo napríklad aj nakrájanú chilli papričku, ak obľubujete pikantné chuťovky.

Pečená repa s cesnakom

Potrebujeme:

½ kg malej červenej repy

1 väčšiu hlávku cesnaku

Soľ, majoránku, čierne mleté korenie (prípadne aj iné koreniny či bylinky)

6 lyžíc olivového oleja

3 lyžice balsamico octu

Postup:

Repu očistíme a nakrájame na mesiačiky.  Zalekaciu misu vyložíme alobalom – mal by pokrývať aj steny misy. Na alobal uložíme kúsky repy, neošúpané strúčiky cesnaku, ochutíme soľou, koreninami, bylinkami a nakoniec pokvapkáme tekutými prísadami.

Teraz prichádza najdôležitejšia časť, zabalenie. Na vrch repy položíme ďalší kúsok alobalu a prečnievajúce konce alobalu na stenách misy zahneme, čím vytvoríme akýsi uzatvorený, tesný balíček, vo vnútri ktorého je repa so všetkými prísadami a nevytečie z neho šťava.

Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov pečieme 60-90 minút (všetko závisí od veľkosti repy, musí byť mäkká).

Fašírky pre štíhly pás

mleté ​​mäso karbonátky s kapustou foto

Potrebujeme:

Mleté kuracie mäso 600 g

Kapusta 200 g

Mozzarella 80 g

Kôpor ½ lyžičky

Soľ a mleté korenie

1 vajce

½ lyžičky cesnakového prášku

Majoránka

Postup:

V hlbokej miske premiešame mleté ​​kuracie mäso so soľou, sušeným cesnakom bylinkami, soľou a čiernym korením.

mleté ​​kuracie fotografie

Kapustu nastrúhame, alebo nakrájame nadrobno. V samostatnej nádobe zmiešame nastrúhanú mozzarellu s vajcom a pridajte zmes do mletého mäsa.

drvené kapusty foto

K mäsu pridáme nakrájaný kôpr a kapustou, všetko dôkladne premiešame.

nakrájaný kôpor foto

Mokrými rukami formujeme zo zmesi jednotlivé fašírky, ktoré preložíme na plech vyslaný silikónovou podožkou, alebo papierom na pečenie.

Plech na pečenie dajte do predhriatej rúry na 180 stupňov 30 minút.

Sýty mkrvový šalát s vajíčkom

Potrebujeme:

5-6 ks stredne veľká mrkva

6 ks uvarené vajíčka na tvrdo

3 strúčiky cesnaku

2 lyžice kyslá smotana

štipka soľ

podľa chuti bylinky

Postup:

Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle, cesnak prelisujeme a pridáme aj nadrobno nakrájané uvarené vajíčka.

V kyslej smotane rozmiešame prelisovaný cesnak.

Všetko spolu premiešame a ochutíme soľou, prípadne nejakými bylinkami.

Ak chcete môžete pridať napríklad aj pór, zelenú cibuľku, alebo osviežiť šalát nastrúhaným jabĺčkom. Šalát sa dá vytvoriť v mnohých výborných verziách.

Zdravé zemiakové placky

Potrebujeme:

4 stredne veľké zemiaky

25 g rozpusteného masla

120 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku

10 g nadrobno nasekanej pažítky

2 vajcia

1 strúčiky cesnaku

1 lyžičku oregana

Soľ a čierne mleté korenie

Soľ a korenie

Postup:

Zemiaky nastrúhame a zalejeme ľadovou vodou. Premiešame a necháme 10 minút odstáť vo vode. Tým odstránime prebytočný škrob a zemiaky budú omnoho chrumkavejšie.

Ľadovú vodu zlejeme a vyžmýkame zo zemiakov. K zemiakom pridáme ostatné zložky a premiešame.

Premiešame a z cesta formujeme oválne placky, ktoré ukladáme na plech. Pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút.

Podávame so zeleninou a sviežim dressingom z gréckeho jogurtu, pár kvapiek citróna, špetky soli a byliniek.

Obložená cuketová placky

Potrebujeme:

2 ks cuketa

4 vajcia

80 g tvrdý nízkotučný syr

soľ

2 lyžičky granulovaného cesnaku

Na vrch:

voliteľné: syr, morčacia šunka, kukurica, šampiňóny, pomodoro, oregano, bazalka…

Postup:

Cuketu nastrúhame najemno, posolíme a necháme postáť 15 minút.

Za tento čas pustí veľmi veľa šťavy. Poriadne ju vyžmýkame od tekutiny najviac ako sa dá, až kým nám v rukách ostane len taká väčšia gulička.

Do tejto zmesi pridáme strúhaný tvrdý syr, vajíčka, granulovaný cesnak a zamiešame.

Toto cesto rozložíme rovnomerne na tortovú formu vyloženú papierom na pečenie, alebo na klasický plech na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 190°C cca 15-20 minút.

Vyberieme, potrieme omáčkou,dáme bylinky a pridáme oblohu, okrem syra.

Dáme naspäť do rúry zapiecť na 20 minút, potom pridáme syr a dáme zapiecť na 5 minút a potom ešte na 3 minútky gril.

Chutí skoro ako skutočná pizza a vždy sa po nej len tak zapráši.

Najlepšie recepty na dnes