plny-hrniec_transparent_negativ.png

Delikátne mrkvové rožteky: Tak jemné, že sa vám rozpadajú v rukách!

Ponúkame vám recept z youtube na úžasne chutné a mimoriadne jemné mrkvové rožteky.

Potrebujeme:

250 ml mlieka

1/2 lyžice soli

1/2 lyžice cukru

10 g čerstvého droždia

1 vajíčko

2 lyžice oleja

400 g múky

50 g masla

Na plnku:

500 g mrkvy

1 cibuľa

1 lyžica soli

1 cibuľa

1 žĺtok

1 lyžica mlieka

sezam

Postup:

Do väčšej misky si nalejeme mlieko, postupne pridáme cukor, soľ, čerstvé droždie, žĺtok, prilejeme olej a pomiešame.

Nasypeme múku, miešame a miesime, kým nám nevznikne cesto.

Potom ho v miske prikryjeme fóliou.

 

Počkáme, kým nakysne, odstránime fóliu a cesto ručne rozvaľkáme.

Rozdelíme ho na dve polovice a každú časť vyvaľkáme do tvaru malého bochníka.

Potom ho prikryjeme a necháme chvíľu kysnúť.

Rozvaľkáme ho do tvaru pizze, potrieme zmäknutým maslom a z kraja, nie celkom do stredu, rozrežeme na 8 častí.

Každú časť potom poprekladáme cez seba smerom do stredu.

Takto navrstvené cesto položíme na tanier, prekryjeme a necháme 15 minút odstáť.

Do taniera si nahrubo nastrúhame mrkvu.

Ručne z nej vytlačíme prebytočnú šťavu a preložíme ju do misky.

Pridáme lyžicu cukru, cibuľu a zmes premiešame.

Odstáte cesto rozvaľkáme do tvaru väčšej pizze a nakrájame na 8 častí.

Na každú časť na širší koniec uložíme mrkvovú zmes.

Cesto prehneme do taštičky a zrolujeme, aby nám takto vznikli rožteky.

Uložíme ich na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie.

Do malej misky si zmiešame žĺtok s mliekom a zmes rozotrieme na rožteky.

Rožteky posypeme sezamom, príp. ľanovými semienkami.

Dáme ich piecť na 200°C na 25-30 minút.

Dozlatista upečené jemné pečivo môžeme servírovať.

Hotovo.

Dobrú chuť!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

 

Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes