Cuketa s mletým mäsom, cesnakom a syrom: Jediný recept z cukety, za ktorý vás bude manžel nosiť na rukách!

Dnes sme si pre vás pripravili skutočnú lahôdku, cuketu plnenú mletým mäsom a syrom, zapečenú v rúre.

Cuketa je obľúbenou zeleninou leta. Vďaka svojej neutrálnej chuti sa hodí takmer na čokoľvek a môžete ju dochutiť a pripraviť na množstvo spôsobov.

 

 

Dnes sme si pre vás pripravili skutočnú lahôdku, cuketu plnenú mletým mäsom a syrom, zapečenú v rúre.

Prečo sa oplatí jesť cuketu?

Cuketa je výborným zdrojom rôznych živín, vrátane:

Vitamínov:

Vitamín A (provitamín A): Dôležitý pre zdravý zrak, imunitný systém a rast buniek.

Vitamín B komplex: Skupina vitamínov B, ktorá je dôležitá pre metabolizmus energie, funkciu nervového systému a zdravie pokožky.

 

 

Vitamín C: Antioxidant, ktorý posilňuje imunitný systém a podporuje hojenie rán.

Vitamín E: Antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením.

Vitamín K: Dôležitý pre zrážanie krvi a zdravie kostí.

Tiež obsahuje dôležité minerály ako draslík, horčík, fosfor, mangán, selén, sodík, železo, vápnik a zinok.

Cuketa je tiež dobrým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a znižuje hladinu cholesterolu. Obsahuje aj antioxidanty, ako sú luteín a zeaxantín, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Cuketa je nízkokalorická zelenina, ktorá obsahuje len 19 kalórií na 100 gramov. To z nej robí skvelú voľbu pre ľudí, ktorí chcú schudnúť alebo si udržať zdravú váhu.

Na plnenú cuketu potrebujeme:

 

 

2 kúsky cukety

50 dkg mletého bravčového mäsa

20 dkg syra

15 dkg paradajok

1 cibuľa

2 strúčiky cesnaku

soľ

korenie

petržlen

1 lyžičku citrónovej šťavy

Postup:

Umyte cuketu a prekrojte ju na polovicu.

 

 

Vnútro vyberte lyžičkou, ale nevyhadzujte ho.

Zahrejte na panvici trochu oleja a osmažte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľku.

Pridáme cesnak a trochu orestujeme.

 

 

Pridáme aj mleté mäso, ktoré ochutíme soľou a korením.

Pridajte do zmesi aj vnútro z cukety, podlejte trochou vody a restujete  20 minút.

Zmes potom naplníme do vydlabaných cukiet.

Takto uložíme do zapekacej misy vymastenej trochou oleja.

 

 

Na mäso uložte plátky paradajok, posypte syrom a vňaťou.

Pečte 20 – 25 minút v predhriatej rúre.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes