Kto by netúžil po čokoládovej torte, ktorá vyzerá ako z cukrárne a pripravíte si ju jednoducho doma sami. Vyskúšajte túto čokoládovú tortu lenivej ženy a neoľutujete!
Potrebujeme:
Tortová forma = priemer 22 cm
4 vajcia
280 g hladkej múky
120 g kryštálového cukru
100 ml oleja
180 ml mlieka
30 g kakaa
1 balenie prášku do pečiva
2 balíčky vanilkového cukru
Na plnku:
300 g čokolády
250 ml smotany na varenie
30 g masla (netreba ak sa čokoláda so smotanou pekne spojí)
Na polevu:
120 g čokolády
200 ml smotany na varenie
Postup:
250 ml smotany na varenie si zahrejeme v hrnci a prilejeme k 300 g nalámanej čokolády. Počkáme asi 15 minút a potom metličkou vymiešame, necháme vychladnúť a dáme do chladničky.
Tortovú formu si vymastíme olejom a na spodok dáme kruh vystrihnutý z papiera na pečenie. Takisto na bok formy nalepíme pás papiera na pečenie. Potom si vo väčšej miske vyšľaháme vajcia ručným šľahačom. Pridáme cukor a šľaháme dovtedy, kým hmota nezväčší svoj objem a nebude biela. Pridáme olej a pokračujeme v šľahaní. Pridáme vanilkový cukor, mlieko, kakao a múku. Premiešame a pridáme kypriaci prášok do pečiva. Dobre vymiešame. Nadýchané cesto vlejeme do tortovej formy.
Pobúchame formou, aby sme vypustili vzduch a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 30 – 40 minút. Po upečení nechajte pootvorené dvierka rúry, aby mohol korpus chladnúť postupne (približne 20 minút). Inak hrozí, že spľasne. Po 20 minútach vyberieme korpus z formy, otočíme naopak a prerežeme na dve polovice.
Obe polovice korpusu z vnútornej strany navlhčíme. Z chladničky si vyberieme krém a rozšľaháme na jemno, aby bol krásne nadýchaný.
Krém si naplníme do cukrárenského vrecka a vrstvíme na spodný korpus. Priklopíme vrchným korpusom. Teraz si pripravíme polevu. Smotanu zohrejeme v hrnci a zalejte ňou nalámanú čokoládu. Dobre vymiešame metličkou, kým nevznikne kompaktná hladká poleva. Tortu si dáme na mriežku a celú ju oblejeme polevou.
Polevu rozotrieme aj po bokoch torty. Na dekoráciu použijeme stružliny z čokolády, ktorú sme si nastrúhali na hrubom strúhadle. Dáme do chladničky aspoň na tri hodiny, nakrájame a môžeme podávať. Prajeme dobrú chuť!
Videonávod
Ak chcete videu lepšie porozumieť, zapnite si titulky a preložte si ich do slovenského jazyka podľa tohto návodu.