plny-hrniec_transparent_negativ.png

Mliečne rožky ako z bavlnky: Tieto raňajky prilákajú k stolu aj najväčších spachtošov!

Mliečne rožteky z jemného cesta si zamilujete, ostávajú ako čerstvé aj na druhý deň.

 

 

Fantastické pečivo podľa receptu z youtube, na ktoré sa vám budú okamžite zbiehať slinky a vytiahne z postele aj tých najväčších sedmospáčov.

Potrebujeme:

500 ml teplého mlieka

850 g hladkej múky

1 a 1/2 PL sušeného droždia

150 g kryštálového cukru

1 celé vajce + 1 žĺtok

1/2 šálky rozpusteného maslo

1 PL octu

Na potretie:

žĺtok

1 PL mlieka

1 ČL octu

sezam

Postup:

Do misy si nalejeme teplé mlieko, nasypeme sušené droždie, cukor, pridáme celé vajce, žĺtok.

 

 

Premiešame a nakoniec pridáme ešte rozpustené maslo a ocot.

Postupne zapracujeme múku, soľ a vymiesime cesto (miesenie trvá asi 10 minút).

Cesto nakoniec vložíme do vymastenej misky.

 

 

Prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste.

Nakysnuté cesto nakrájame na 16 približne rovnakých kúskov.

Vygúľame a necháme podkysnúť na teplom mieste pod bavlnenou utierkou.

 

 

Potom po jednom vyťahujeme cestové guľky spod utierky.

Všetky guľky vyvaľkáme a stočíme do rolky.

Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Prikryjeme a necháme ešte raz podkysnúť.

Medzitým si zmiešame žĺtok s trochou mlieka a lyžičkou octu.

Touto zmesou rožky potrieme a posypeme sezamom.

 

 

Pečieme 25 minút v predhriatej rúre na 180 °C.

Po upečení rožky zakryjeme na 10 minút utierkou.

 

 

Potom môžeme podávať.

Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes