plny-hrniec_transparent_negativ.png

Chlieb na ťažké časy priamo od pekára: Pečie sa v POHÁRI a vydrží čerstvý až 1 rok!

Ceny sa zvyšujú zo dňa na deň a základné produkty sú stále drahšie.

Preto vám prinášame unikátny recept na chlieb, ktorý si pripravíte sami doma a bude čerstvý aj o rok.

Navyše, neobsahuje ani gram múky a jeho tajomstvo je ukryté v spôsobe skladovania.

 

 

Naučte sa tento recept z YouTube kanála Piekarz Bogdan Smolorz a nebudete ľutovať.

Na internete nájdete rôzne recepty na klasické jedlá a pečivo, ktoré sa podávajú aj trochu inak.

Pekár Bogdan Smolarz na svojom YouTube kanáli ukázal, ako sa pripraviť na nedostatok chleba. 

Takto pripravený chlieb uskladnený na chladnom mieste môže byť čerstvý až rok.

Recept neobsahuje ani gram múky a je bohatý na semienka.

Recept na domáci chlieb z pohárov

 

 

Množstvo na 8 zaváraninových pohárov s objemom 850 ml.

Najlepšie je vybrať poháre s jednoduchou štruktúrou alebo tie, ktoré sa v hornej časti rozširujú.

To výrazne uľahčí vyberanie chleba po upečení.

Dobrou voľbou sú aj uzavreté poháre.

 

 

Ingrediencie:

360 g nasekaných vlašských orechov

480 g hrubých ovsených vločiek

480 g jemných ovsených vločiek

800 g slnečnicových semienok

360 g zlatého ľanového semienka

360 g hnedých ľanových semienok

360 g tekvicových semienok

120 g chia semienok

80 g soli

130 g šťavy z agáve

150 g olivového oleja

2,25 litra horúcej vody

Postup:

Všetky mokré a suché ingrediencie dôkladne premiešajte v jednej veľkej miske.

 

 

Ingrediencie môžete miešať ručne alebo pomocou kuchynského robota.

Po zmiešaní všetkých zložiek nechajte hodinu stáť, aby mohli suché zložky absorbovať zvyšnú vodu.

Po uplynutí tejto doby rozdeľte hmotu na 8 rovnakých častí, z ktorých každá by mala mať 725 g.

Ponorte si ruky do vody, aby sa na ne nelepilo cesto a vytvarujte ich do tvaru podobného tégliku.

Potom ich vložte do pohárov vopred vymastených tukom a jemne ich v strede utlačte.

Takto pripravené zaváraninové poháre vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme asi 60-70 minút.

 

 

Po 30 minútach znížime teplotu na 180°C.

Chlieb nemôže byť chladný alebo studený, pretože posledným krokom je pasterizácia.

Gumové tesnenia sparíme vo vriacej vode a potom ich položíme na uzávery.

Všetko dáme do pohárov a pevne uzavrieme sponkami.

Tieto chleby vložte do rúry hore dnom pri teplote 30 °C.

Doba pasterizácie by mala trvať približne 40 minút.

Hotovo.

Takto pripravený chlebík môžete dlhodobo skladovať až jeden rok.

 

 

Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu.

Dobrú chuť!

 

 

Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes