Jemná piškóta, ktorá je mimoriadne jednoduchá a rýchla na prípravu.
Túto ovocnú dobrotu si okamžite obľúbite už po prvom zahryznutí.
Postupujte podľa odporúčaní z youtube kanála Lecker mit Kristy a dezert sa vám zaručene vydarí.
Luxusný koláč z jednej misky
Máte chuť na domáci koláč, ale nechce sa vám umývať kopu riadu? Potom je tento recept z jednej misky presne pre vás!
Tieto rýchle a jednoduché dezerty si zamilujete nielen vy, ale aj vaši blízki. Stačí jedna veľká misa, pár minút práce a máte hotový voňavý koláč.
Do cesta na koláč môžete pridať ľubovoľné ovocie podľa sezóny. Aby ovocie počas pečenia nespadlo na dno plechu, je potrebné obaliť ho v hladkej múke alebo v škrobe.
Vďaka tomuto jednoduchému triku ovocie ostane rovnomerne rozložené v ceste.
Po upečení môžete koláč poprášiť cukrom, prípadne poliať polevou.
Na koláč potrebujeme:
(objem pohára = 200 ml)
3 vajcia
štipku soli
180 g kryštálového cukru (1 šálka)
100 g masla (1/2 šálky)
200 g kyslej smotany (1 šálka)
270 g hladkej múky (1 + 3/4 šálky)
10 g prášku do pečiva (2 ČL)
300 g čerešní
1 PL kukuričného škrobu
Na posypanie:
práškový cukor
strúhaný kokos
Voliteľné:
sezónne druhy ovocia
škorica
orechy
kokos
čokoládové lupienky
Postup:
Začneme prípravou jednoduchého cesta, na ktoré nám postačí jedna väčšia miska.
Do misky rozbijeme vajcia. Pridáme soľ a cukor a dobre premiešame.
Ďalej pridáme zmäknuté maslo a smotanu a metličkou dôkladne vymiešame.
Do zmesi cez sitko preosejeme múku s práškom do pečiva a metličkou premiešame.
Zapekaciu formu (27 x 18 cm) vymastíme maslom.
Teraz si prirpavíme ovocie, ktoré pridáme do cesta. Ak sa rozhodnete zvoliť kompótované ovocie, nezabudnite ubrať cukor z cesta, aby koláč nebol príliš sladký.
Do taniera nasypeme čerstvé čerešne (alebo iné ovocie podľa chuti) a škrob.
Lyžicou premiešame, aby škrob pokryl každý kúsok ovocia.
Čerešne pridáme do misky s cestom a špachtľou jemne zamiešame.
Cesto preložíme do formy a zarovnáme.
Formu vložíme do rúry predhriatej na 170°C a pečieme 50 minút.
Po upečení necháme koláč vychladnúť a vyberieme z formy.
Posypeme práškovým cukrom.
Môžeme servírovať.
Ako môžeme cesto na koláč vylepšiť?
Mleté orechy: Vlašské, lieskové, mandle dodajú koláču výraznú chuť a chrumkavosť.
Semienka: Ľanové, sezamové, chia semienka sú zdrojom zdravých tukov a dodajú koláču zaujímavú štruktúru.
Škorica: Klasika, ktorá sa hodí k mnohým druhom ovocia.
Muškátový oriešok: Dodá koláču teplú, zemitú chuť.
Badyán: Má anízovú chuť a je výborný do vianočných koláčov.
Citrónová alebo pomarančová kôra: Dodá koláču sviežosť.
Tvaroh: Dodá koláču jemnosť a vláčnosť.
Kakao: Pridá koláču čokoládovú arómu.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU