Konečne viem, ako zbaviť uhorky HORKEJ CHUTI: TAJOMSTVO, ktoré nepoznala ani moja svokra!

Keď sú uhorky horké, urobím jednu vec Po horkosti viac niet ani stopy!

Horké uhorky sú stav, ktorý nás rozhodne sklame, ak sa tešíme na vlastnú chutnú úrodu a dočkáme sa len nepríjemnej horkej chuti.

 

 

Aké sú príčiny horknutia uhoriek?

Poradíme vám, ako sa tomu vyhnúť. 

Stavte na tieto rady z portálu pysznosci a vaša úroda uhoriek vás nikdy nesklame. 

Uhorky sú chutná a zdravá zelenina.

Ich spotreba na Slovensku je pomerne slušná a uhorky nielen zdobia naše sendviče, ale sú dôležitým prvkom šalátov. 

 

 

Nesmieme zabudnúť ani na obľúbené nakladané uhorky. 

No a najnovšie si ich veľa ľudí pridáva aj do nápojov, pretože ak ich dáte do vody, či minerálky, zanechajú v nej príjemnú osviežujúcu chuť.

 

 

Vráťme sa ale k ich pestovaniu.

Práve táto zelenina totiž často trpí problémom horkosti, takže po zbere úrody sú tak povediac – nejedlé. 

Odkiaľ pochádza táto horkosť?

 

 

Dá sa tomu vyhnúť?

A ak sme už uhorky obrali, sú vhodné len na kompostovanie?

Keďže problém horkých uhoriek je pomerne častý, poradíme vám riešenie, ako sa tomu vyhnúť. 

 

 

Horké uhorky – veľký malý problém

Problém jasne viditeľnej horkosti v uhorkách sa najčastejšie týka poľných uhoriek.

Nie bezdôvodne.

Práve v tejto zelenine sa najčastejšie nachádza cucurbitacín.

 

 

Skôr ako zakričíte, vedzte, že ide o prírodnú látku, ktorá sa v uhorkách vyskytuje od začiatku ich existencie.

Problém je, že niekedy je ho priveľa.

Dôvodom môže byť okrem iného zlé pestovanie, ktoré spôsobuje, že cucurbitacín (zvyčajne sa nachádza najmä v listoch, stonkách a koreňoch) sa prenáša na samotné uhorky, ako aj výskyt niektorých tekvicovitých zelenín v blízkosti záhonov.

 

 

Horknutie uhoriek urýchľuje aj sucho.

Horké uhorky – reakcia

Hoci horké uhorky nie sú jedovaté, takú chuť od ich úrody nikto neočakáva.

 

 

Špecialisti na pestovanie tejto zeleniny odporúčajú používať organické hnojivá a zalievať uhorky často, ale s malým množstvom vody.

Pozor aj na teplotu vody.

Ideálna voda na zálievku uhoriek, je dažďová. 

 

 

Ak však nemáte zásoby dažďovej vody a ste odkázaní na vodu zo studne alebo vodovodu, mali by ste ju najskôr nechať odstáť. 

Uhorky zle reagujú na studenú vodu, ktorá okrem vyššie spomínaných dôvodov môže tiež prispieť k horkej chuti. 

 

 

Čo ak sú uhorky aj napriek správnej starostlivosti horké?

V takýchto situáciách máte dve možnosti.

Prvým je zaliať zeleninu po zbere studenou vodou a dlho namáčať.

To zvyčajne pomáha, hoci niekedy je tam toľko cucurbitacínu, že horkosť zostane.

 

 

Potom odporúčame len jedno riešenie: zaváranie.

Uhorky pred ďalším spracovaním ošúpte.

Ako sa ukázalo, horké uhorky po vykvasení s malým množstvom soli, môžu byť ešte dobré a po horkosti nezostane ani stopa.

Čo ešte pomáha proti horkosti uhoriek? Rady čitateľov!

Odkrojenie koncov

Horkosť uhoriek sa koncentruje najmä v stopke a na koncoch. Odkrojením cca 1 cm z oboch koncov uhorky odstránite najväčší zdroj horkosti.

„Dojenie“ uhorky

 

 

Táto metóda spočíva v tom, že uhorku pozdĺžne prekrojíte na polovicu a reznou stranou potierate dno druhej polovice. Z bielej tekutiny, ktorá vytečie, pochádza horkosť. Po „dojení“ uhorku opláchnite a môžete ju použiť.

Namáčanie v slanej vode

Nakrájané uhorky na plátky alebo kocky namočte do misky so studenou slanou vodou na 15-30 minút. Soľ vytiahne z uhoriek horkosť. Po namáčaní uhorky opláchnite a osušte.

Použitie octu

Do misky s vodou pridajte 1-2 lyžice octu. Nakrájané uhorky namočte do octovej vody na 5-10 minút. Ocot pomôže neutralizovať horkosť. Po namáčaní uhorky opláchnite a osušte.

Blanšírovanie

Nakrájané uhorky na plátky alebo kocky vložte do vriacej vody na 30 sekúnd. Blanšírovanie uhorky zbaví horkosti a zároveň im dodá chrumkavosť. Po blanšírovaní uhorky sceďte a nechajte vychladnúť.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.