zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Dietológ poradil, ako variť CVIKLU, aby bola najzdravšia: Návod, ako z nej vyťažiť naviac!

Jej účinky na naše zdravie za to rozhodne stoja. Poradíme, čo s ňou treba urobiť, aby bola najzdravšia.

Vedci už roky intenzívne analyzujú účinky červenej repy pre ľudské zdravie.

 

 

Dokonca, ide podľa nich o jeden z najvýznamnejších zdrojov antioxidantov, ktorý dopestujeme v našich zemepisných šírkach Červená repa pomáha pri chudnutí, ale má aj významný účinok ako prevencia vzniku rakoviny.

Červenú repu a výťažky z nej obsahujú mnohé produkty, ktoré kupujeme za nemalé peniaze v lekárni.

Najlepšie je však dopriať si ju tak, ako sa vyskytuje bežne v prírode – v podobe zeleniny z našich polí.

 

 

Jej účinky na naše zdravie za to rozhodne stoja. Poradíme, čo s ňou treba urobiť, aby bola najzdravšia.

Zlepšuje zrak

Mnohé štúdie skúmali látky, ktoré obsahuje koreň červenej repy a prišli k zisteniu, že posilňuje zdravie oka a zlepšuje zrak aj v zrelom veku.

Možno ste sa aj sami stretli s tým, že váš očný lekár túto potravinu pre zdravie očí odporučil.

 

 

Jedzte červenú repu tak často, ako sa dá – toto všetko dokáže:

detoxikuje organizmus a pôsobí ako silný antioxidant,

zabraňuje zápche a vysoký obsah vlákniny prospieva zdraviu čriev,

znižuje hladinu škodlivého cholesterolu,

pomáha pri chudnutí, dodáva energiu a zrýchľuje trávenie aj metabolizmus,

 

 

obsahuje látku betaín, ktorá reguluje metabolizmus tukov, čistí pečene a pomáha tiež znižovať krvný tlak,

dôležitá v tehotenstve – obsahuje kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre správny vývoj plodu,

lieči aterosklerózu – prospieva zdraviu ciev a tepien, zvyšuje ich elasticitu a priechodnosť,

pomoc pri zápaloch močových ciest – má močopudný účinok,

analgetický účinok – pôsobí proti bolesti,

obsahuje súbor unikátnych stopových prvkov, ktoré v tejto kombinácií nikde inde nenájdeme ,

bohatá na jód – dôležitá pri liečbe ochorení štítnej žľazy.

Nie je jedno, ako a kedy ju jete!

 

 

Nie je prekvapením, že cvikla má naviac liečivých látok na jeseň, teda krátko potom, ako sa vyberie z pôdy.

Aj potom je však veľmi prínosná pre naše zdravie a to hlavne počas zimných mesiacov.

Stále platí, že najzdravšia je cvikla surová – preto sú šťavy a šaláty z nej považované za najzdravšie.

 

 

Podľa odborníkov na výživu a tiež lekárov je však cvikla veľmi liečivá aj po tepelnej úprave.

Neplatí totiž, že teplo v nej zabije všetko dobré, musíte však vedieť, ako ju upraviť. Živiny je však potrebné uchovať správnou prípravou.

 

 

Platí, že najviac z cvikly vyťažíte, ak ju uvaríte celú v šupke v tlakovom hrnci, alebo upečiete v alobale.

Ak ju ošúpete pred tepelnou úpravou, prípadne pečiete bez ochrannej vrstvy alobalu, prichádzate o množstvo cenných živín.

Nie je však pravdou, že cvikla v boršči, zaváraná, ošúpaná a uvarená ako zemiaky, či pečená bez alobalu nemá žiadne živiny.

Aj tá je zdravá a prospešná pre telo, avšak mení sa pomer živín v nej.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pxabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie