Vynikajúci recept na všetky domáce cestoviny, na ktoré si len spomeniete – fliačky, rezance, knedličky,pirohy. Čokoľvek z tohoto cesta urobíte, budete mať úspech.
Potrebujeme:
1 vajce
štipka soli
1 lyžica olej
1,5 dl horúca voda
100 g múka hladká
250 g múka polohrubá
Postup:
Ak robíte cestoviny, stačí 1 vajce – to je na dávku približne pre 3 osoby. Ak robíte pirohy, dajte 2 vajcia.
V miske si rozšľaháme vajce s trochou soli.
Zalejeme horúcou vodou (nie vriacou) a zašľaháme s vaječnou zmesou, pridáme olej. Nakoniec primiešame aj preosiatu múku a vypracujeme jednotné cesto.
Potom cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku a hnetieme. počas hnetenia jemne múčime, kým sa cesto neprestane lepiť na dosku (asi 4-5 minút). Cesto musí byť pekné hladké, čím dlhšie sa cesto hnetie, tým je kvalitnejšie.
Potom cesto zakryjeme miskou a necháme cca 15 minút odležať.
Potom cesto zasa na jemne pomúčenej doske rozvaľkáme na požadovanú hrúbku – podľa toho, či ideme robiť rezance, taštičky, knedličky…
zdroj: Anička/varecha.sk