Pomaly ale isto aj zberáme prvé plody cesnaku a po dôkladnom vysušení ich budeme pripravovať na dlhodobé uskladnenie. Poradíme vám jednoduchú a veľmi efektívnu metódu, ako uchovať cesnak perfektne šťavnatý a voňavý až do ďalšieho zberu úrody na budúci rok. jednoducho ho zmrazte – treba však postupovať presne podľa tohoto návodu!
Zmrazenie cesnaku
Cesnak, podobne ako bylinky, nestráca po zmrazení svoje priaznivé vlastnosti, vôňu a chuť. Naopak, vďaka nízkej teplote ich budete môcť dlhodobo zachovať. Hlavnou podmienkou je cesnak na zmrazenie pripraviť a potom obdobie jeho čerstvosti môžete skutočne predĺžiť až do ďalšieho zberu.
Na tento účel je najlepšie použiť čerstvé hlávky (také, ktoré boli samozrejme po vybratí z pôdy dostatočne vysušené). Rozhodne sa nepokúšajte zmraziť nahnitý či poškodený cesnak – hrozí, že by nakazil aj ostatné vaše zásoby.
Ako pripraviť cesnak na zmrazenie
Celé hlávky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vezmite si plastovú fóliu a zabalte do nej každú neošúpanú hlávku cesnaku. Takýto jednoduchý trik im pomôže udržať čerstvosť, vôňu aj šťavnatosť a po rozmrazení je hlávka ako úplne čerstvá.
Celé ošúpané strúčiky
Ošúpte strúčiky a dajte ich do uzatvárateľných plastových vreciek, určených do mrazničky. Pred použitím ich nemusíte ani rozmraziť, ale okamžite pridajte do jedál.
Pretlačený alebo najemno nasekaný cesnak
Cesnak ošúpte, nakrájajte alebo pretlačte cez lis a výslednú hmotu rozložte do formy na ľad. Nechajte ho úplne stuhnúť a potom ho vyklopte do nádoby alebo sáčkov (uzatvárateľných). Takýto mrazený cesnak je vhodné do polievok, šalátov a dressingov.
Ako súčasť omáčok
Táto možnosť je najpohodlnejšia a najziskovejšia – spolu s cesnakom dostanete hotovú omáčku alebo dressing. Takže môžete nielen ušetriť čas, ale aj bez problémov pripraviť plánované jedlo v správny čas a na správnom mieste.
Recept na mrazenú cesnakovú omáčku
prísady
100 ml slnečnicového alebo olivového oleja
7 strúčikov cesnaku
petržlen
kôpor
príprava
Nakrájame kôpor, petržlen a cesnak premiešame so slnečnicovým olejom. Prípadne pridajte akékoľvek ďalšie bylinky a korenia, ktoré sa vám páčia. Potom navrstvite cesnakovú omáčku do formičiek na výrobu ľadu a zmrazte. Takáto prísada je skvelá pre šaláty, polievky a ďalšie jedlá.
Majte na pamäti, že cesnak má veľmi špecifickú arómu, preto je najlepšie ho skladovať v uzavretých nádobách mimo dosahu iných druhov ovocia a zeleniny.