Zabalila som nastrúhanú cuketu do fólie a nechala v chladničke: 2 hodiny a celá rodina je nadšená z tej letnej pochúťky!

Vynikajúca pochúťka, ako stvorená na letné pohostenie!

Leto prináša množstvo čerstvej zeleniny a cuketa je jednou z tých, ktoré by sme si počas sezóny určite nemali nechať ujsť.

 

 

Je nenáročná, zdravá a mimoriadne všestranná.

Nedávno som vyskúšala jednoduchý recept – nastrúhala som cuketu, zamiešala, zabalila do fólie a nechala dve hodiny odležať v chladničke.

Výsledok? Letná pochúťka, ktorú si moja rodina zamilovala na prvé ochutnanie! V tomto článku vám prezradím, čo z toho vzniklo a ako si túto sviežu dobrotu pripraviť aj doma.

Potrebujeme:

600 g cukety

 

 

100 g múky

60 g kyslej smotany

3 vajcia

1 lyžička prášku do pečiva

soľ, korenie podľa chuti

lístky petržlenu

Postup:

400 g tvarohu alebo iného mäkkého syra

1 zväzok kôpru

2 strúčiky cesnaku

soľ podľa chuti

Postup:

Odstráňte šupku z cukety, odstráňte semienka. Očistenú cuketu nastrúhajte na hrubom strúhadle.

Osoľte a nechajte stáť 15 minút.

Keď cuketa pustí šťavu, vytlačte ju. Výsledok by mal byť asi 350 gramov cuketovej masy.

 

cuketa rolky

 

Do cukety pridajte kyslú smotanu, múku, prášok do pečiva, soľ, korenie a žĺtky.

Rúra sa predhreje na teplotu 180 ° C.

Kým sa vyhreje, vyšľaháme bielky do peny a opatrne vmiešame do cuketovej zmesi.

 

cuketa rolky

 

Plech vysteľte s papierom na pečenie a potrite ho rastlinným olejom.

Lístky petržlenu položte priamo na papier na pečenie,  nalejte cesto na povrch a zarovnajte ho.

Cesto by nemalo byť príliš hrubé, optimálna výška je do 2 cm.

 

cuketa rolky

 

Pečieme vo vyhriatej rúre 15-30 minút, v závislosti od hrúbky cesta vo forme. Nepreháňajte to!

Keď je koláč pripravený, položte ho na suchý uterák a nechajte ho vychladnúť 30-40 minút.

 

cuketa rolky

 

Medzitým pripravte plnku. Zmiešajte tvaroh s nakrájaným kôprom, cesnakom,  a soľou.

Teoreticky môžete použiť akúkoľvek plnku.

Vychladnutý koláč jemne oddeľte od papiera a dajte naň náplň.

 

cuketa rolky

 

Zviňte rolku, zabalte ju do fólie, aby sa zabránilo strate tvaru, a dajte ju do chladničky na 2 hodiny.

Počas tejto doby rolka krásne zjemnie a vychladí sa.

 

cuketa rolky
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes