Leto prináša množstvo čerstvej zeleniny a cuketa je jednou z tých, ktoré by sme si počas sezóny určite nemali nechať ujsť.
Je nenáročná, zdravá a mimoriadne všestranná.
Nedávno som vyskúšala jednoduchý recept – nastrúhala som cuketu, zamiešala, zabalila do fólie a nechala dve hodiny odležať v chladničke.
Výsledok? Letná pochúťka, ktorú si moja rodina zamilovala na prvé ochutnanie! V tomto článku vám prezradím, čo z toho vzniklo a ako si túto sviežu dobrotu pripraviť aj doma.
Potrebujeme:
600 g cukety
100 g múky
60 g kyslej smotany
3 vajcia
1 lyžička prášku do pečiva
soľ, korenie podľa chuti
lístky petržlenu
Postup:
400 g tvarohu alebo iného mäkkého syra
1 zväzok kôpru
2 strúčiky cesnaku
soľ podľa chuti
Postup:
Odstráňte šupku z cukety, odstráňte semienka. Očistenú cuketu nastrúhajte na hrubom strúhadle.
Osoľte a nechajte stáť 15 minút.
Keď cuketa pustí šťavu, vytlačte ju. Výsledok by mal byť asi 350 gramov cuketovej masy.
Do cukety pridajte kyslú smotanu, múku, prášok do pečiva, soľ, korenie a žĺtky.
Rúra sa predhreje na teplotu 180 ° C.
Kým sa vyhreje, vyšľaháme bielky do peny a opatrne vmiešame do cuketovej zmesi.
Plech vysteľte s papierom na pečenie a potrite ho rastlinným olejom.
Lístky petržlenu položte priamo na papier na pečenie, nalejte cesto na povrch a zarovnajte ho.
Cesto by nemalo byť príliš hrubé, optimálna výška je do 2 cm.
Pečieme vo vyhriatej rúre 15-30 minút, v závislosti od hrúbky cesta vo forme. Nepreháňajte to!
Keď je koláč pripravený, položte ho na suchý uterák a nechajte ho vychladnúť 30-40 minút.
Medzitým pripravte plnku. Zmiešajte tvaroh s nakrájaným kôprom, cesnakom, a soľou.
Teoreticky môžete použiť akúkoľvek plnku.
Vychladnutý koláč jemne oddeľte od papiera a dajte naň náplň.
Zviňte rolku, zabalte ju do fólie, aby sa zabránilo strate tvaru, a dajte ju do chladničky na 2 hodiny.
Počas tejto doby rolka krásne zjemnie a vychladí sa.
