Dokonca, aj keď doma nenájdete kyslú smotanu, stačí, ak zemiaky potriete olejom v ktorom si rozmiešate strúčik cesnaku, soľ a bazalku.
Potrebujeme:
1 veľká nový zemiak
Kyslú smotanu
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Strúhaný syr
1 strúčik cesnaku
Soľ
Bazalka
Ďalej môžete pridať čokoľvek, čo máte radi:
Paradajkovú omáčku, šunku, kukuricu….
Olivový olej
Postup:
Zemiak nakrájame na tenké plátky – netreba šúpať.
Plátky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom.
Osolíme a okoreníme.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 minút, alebo kým sú plátky dostatočne prepečené.
Zemiaky teraz obložíme ľubovoľnými prísadami a dáme ešte zapiecť do rúry na 5 minút.
Výborná je verzia bez mäsa, len s kyslou smotanou zmiešanou s trochou strúhaného syra, cesnakom a bazalkou.
Môžete však zvoliť aj klasickú pizza verziu – paradajková omáčka, syr, šunka a pizza korenie.
Výsledok :-)
zdroj: youtube/Gordon Ramsey
Obložené pizza zemiaky
Perfektné jedlo aj na oslavu, namiesto obložených chlebíčkov.
Skúste obložené zemiaky a uvidíte, že ide o perfektnú chuťovku.
Potrebujeme:
6 väčších zemiakov (cca 600g)
100 g strúhaného syra
25-30 g masla
2 veľké paradajky
Bazalka
Šunka nastrújaná alebo nakrájaná na pásiky
Prísady podľa chuti
Postup:
Zemiaky povaríme v slanej vode – od bodu varu asi 10 minút, potom scedíme.
Každý zemiak rozkrojíme buď na polovice alebo na 3 kúsky (stredný bude plochý).
Krájame od oka, podľa toho, aké veľké sú zemiaky (tak aby sa dali jednoducho zobrať do ruky).
Zemiaky osolíme, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme maslom.
Na zemiaky navrstvíme oblohu – plátky paradok, šunku, syr a ďalšie prísady.
Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút pri teplote 200 stupňov.
Môžeme meniť oblohu podľa chuti, pokojne skúste aj na štýl pizze s paradajkovou omáčkou.
Krásne košíčky
Potrebujete len papriku, zemiaky nakrájané na tenučké plátky, mleté mäso a syr.
Úžasný nápad na krásne pohostenie
Ďalší nápad s mletým mäsom
Väčšie zemiaky narežte a mleté mäso vtlačte do zárezov – vytvoríte tak chutných ježkov.
Alebo môžete dať na stôl takúto krásnu misu!
Zemiakové hamburgery – bezlepkové!
Kompletné pohostenie zo základných surovín
Pozrite sa, aké výborné slané a sladké chuťovky zvládnete vyrobiť len zo základných surovín.
Potrebujeme:
3 vajcia
1,5 šálky cukru
1 šálku mlieka
½ vody
2 lyžice kakaa
1 bal.vanil. Cukru
1 bal. prášku do pečiva
2 šálky múky
Postup:
vajcia vymiešať s cukrom do peny, pridať najskôr tekuté a potom sypké prísady.
Navrstvíme do formy a upečieme pri 170 stupňov.
Naplníme Nutellou.
Zemiaky uvariť, ošúpať.
Na oleji orestovať 1 cibuľu, pridať 1 lyžicu paprikovej pasty, roztlačené rajčiny a v hmote roztlačiť aj zemiaky. Jednotnú hmotu natlačíme do formy ako košíčky a dáme zapiecť. Potom naplníme náplňou podľa chuti.
Ďalšie krásne nápady zo zemiakov
Zo zvyšnej zemiakovej kaše môžete vytvoriť mini košíky a naplniť ich prísadami podľa chuti
Zemiakové pusinky
Potrebujeme:
Varené zemiaky
Soľ a korenie podľa chuti
2 žĺtky
Rozpustené maslo
Muškátový oriešok (voliteľné)
Postup:
Zemiaky uvaríme v slanej vode, potom ich popučíme, pridáme žĺtky, soľ, korenie, maslo a muškátový oriešok.
Vymiešame hladkú zemiakovú kašu bez hrudiek.
Kašu preložíme do cukrárenského vrecka s hviezdicovitou zdobiacou špičkou a vytvárame jednotlivé “ružičky” na plech vystlaný papierom na pečenie.
Medzi ružičkami musia byť dostatočné rozostupy.
Pečieme pri teplote 190 stupňov 20 minút.
Zemiakové veže
Potrebujeme:
3 veľké zemiaky
2 lyžice oleja
2 lyžice masla
4 vetvičky tymiánu
½ šálky slepačieho vývaru
Soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Zo zemiakov odrežte vrchnú a spodnú časť. Potom zemiaky ošúpeme tak, aby ste na bokoch vytvorili rovnomerné línie (viď video.). Zemiaky prekrojte na polovice – získame tak 6 veží.
Zemiaky umyjeme a osušíme papierovými utierkami. Na panvici rozpálime olej a zemiaky uložíme na panvicu – postojačky.Ochutíme soľou.
Keď sa zemiaky opečú dozlatista z jednej strany – obrátime ich opekáme z druhej strany. Následne z panvice odstránime papierovovu utierkou olej a pridáme maslo a tymián.
Niekoľko minút zemiaky restujeme a potom pridáme vývar. Keď vývar zovrie, premiestnime panvicu do rúry vyhriatej na 210 stupňov a pečieme 30 minút – alebo kým zemiaky celkom nezmäknú.
Zemiaky z formy na muffiny
Potrebujeme:
3 lyžice rozpusteného masla
25 g strúhaného parmezánu
1 prelisovaný strúčik cesnaku (prípadne cesnakový prášok)
1 lyžičku sušeného tymiánu
Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
8-10 stredne veľkých zemiakov
Postup:
Rúru nastavíme na 190 stupňov a zemiekay umyjeme, ošúpeme a nakrájame na čo najtenšie plátky.
Plátky zemiakov preložíme do väššej misy, pridáme rozpustené maslo, parmezán, tymián, cesnak, soľ a korenie. Všetko spolu premiešame.
Formu na muffiny vymažeme maslom a do každého otvoru navrstvíme plátky zemiakov tak, aby mierne presahovali cez okraj formy. Posypeme korením.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 60 minút pri teplote 190 stupňov. Necháme vychladnúť a pred servírovaním môžeme posypať ešte trochou syra a tymiánom.
Špirále zo zemiakového cesta
Jednoduché zemiakové cesto len navrstvíte do cukrárenského vrecka a dávkujete do rozpáleného oleja. Pozrite sa, ako jednoducho môžete túto vytvoriť!
Zemiakovo-slaninové kvety
Krásne a fantasticky chutné kvety zo zemiakov, lístkového cesta a chrumkavej slaninky. Na prípravu nie sú vôbec náročné, základom je mať poruke formu na muffiny a potrebné prísady. Tento nápad ulahodí nielen oku, ale aj chuťovým bunkám. Postup si môžete pozrieť v krátkom videu.
Zemiaková kaša v tvare prasiatka
Nie je na tom nič zložité. Stačí len zemiakovú kašu – dostatočne hustú, vytvarovať do podoby prasiatka. Originálny nápad, ktorý určite ocenia hlavne deti.