Úžasne kyprý a vláčny makový koláč vôbec nemusí byť obyčajný. Väčšinou o makových buchtách počúvame , že sú suché a nič moc. Svedčí o tom aj to, že z plechu nezmiznú počas mrknutia oka tak, ako niektoré iné pochúťky. Tento koláč je ale výnimkou, je úžasne chutný, šťavnatý a lahodný.
Potrebujeme:
1 šálku mletého maku
1 šálku hladkej múky
1 šálku práškového cukru
1 lyžičku prášku do pečiva
1 šálku mlieka
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 vajce
2 lyžice oleja
1a 1/2 – 2 šálky zaváranych čerešní alebo višní
Na krém:
1 bal. pudingu – zlatého klasu
3 lyžice cukru
400 ml čerešňovej šťavy
Postup:
Čerešne zlejeme zo šťavy a necháme odkvapkať.
V šálke s objemom 250 ml odmeriame múku, mak a práškový cukor – všetky suché prísady potom zmiešame v miske. Do suchých prísad pridáme olej, vajce, mlieko a vymiešame hladké cesto.
Cesto navrstvíme na plech vymastený a vysypaný múku. Na cesto uložíme čerešne.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne pol hodinku.
Medzitým pripravíme náplň. Čerešňovú šťavu zmiešame s cukrom a preložíme na plameň. Časť šťavy odložíme bokom a rozmiešame v nej pudingový prášok. Keď zmes na plameni zovrie, pridáme puding a varíme, kým zmes nezhustne.
Čerešňový puding potom necháme vychladnúť.
Upečené cesto vyklopíme z plechu a necháme vychladnúť. Ostrým nožom prerežeme na polovicu, naplníme krémom a prikryjeme druhou polovicou cesta.
Necháme odstáť aspoň hodinu a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj/foto: nosalty