Tento nálev používam na nakladanie zeleniny.
Vidím, že aj iní sa delia so svojimi receptami, tak urobím tak aj.
Používam na zaváranie zeleniny a šampiónov.
Je to jednoduché a nepotrebujete vôbec nakladače.
Potrebujeme:
150 g kr. cukru
2 l vody
500 ml octu
80 g soli
½ lyžice horčicového semienka
¼ lyžice celého čierneho korenia
½ lyžice nového korenia
28 guličiek sacharínu
2 ks klinčekov
Postup:
Všetky suroviny okrem octu zmiešame, privedieme do varu a 15 minút povaríme.
Nakoniec pridáme ocot a vypneme.
Počkáme, kým nálev vychladne a plníme do pohárov v ktorých máme zeleninu určenú na zaváranie.
Potom sterilizujeme ako zvyčajne.
Ja to robím nasledovne:
Dám poháre klasicky do hrnca vystlaného novinovým papierom, nechám vo vode priviesť k varu a hneď vypnem.
Poznámka:
V prípade, že zavárate huby, najskôr ich treba povariť v slanej vode. Až potom zavárať.