Tento recept možno dobre poznáte z detstva, minimálne aspoň podľa chuti. Takto varili džemy naše babičky aj prababičky a nepotrebovali ani želírovací cukor či iné prísady, ktoré používame dnes.
Potrebujeme:
4 kg jahody
2 kg kryštálový cukor (cukru môžete aj trochu ubrať, už som skúšala aj z 1,5 kg)
2 lyžičky kyseliny citrónovej
Postup:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Jahody si dobre umyjeme a očistíme.
Väčšie kúsky prekrojíme na polovičku, ostané necháme tak, ako sú.
Jahody dáme do väčšieho hrnca a zasypeme cukrom.
Odložíme bokom, na chladnejšie miesto a necháme cez noc postáť (max.24 hodín ).
Po uplynutí tejto doby, jahody s cukrom prevaríme dvakrát, vždy po dobu troch minút a zakaždým necháme vychladnúť.
Vďaka tomuto postupu sa odparí prebytočná tekutina a džem pekne zhustne.
Potom, ak nemáte radi väčšie kúsky v džeme, môžete jahody ešte zľahka popučiť s roztláčadlom na zemiaky.
Následne už len pridáme kyselinu citrónovú a dáme naposledy na plameň, kde za stáleho miešania necháme prevariť do požadovanej hustoty.
Hotový horúci džem dávkujeme do zaváracích pohárov a sterilizujeme 5-7 minút – len tak, aby chytilo viečko.
Vyjde nám asi 4 litre domáceho džemu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Ľubka V.