Patríte k fanúšikom tohto skvelého syra? Ak áno, určite vás potešíme jednoduchým receptom, vďaka ktorému si chutnú mozzarellu pripravíte aj u vás doma. Prekvapte svojich známych lahodnou vlastnoručne vyrobenou mozzarellou!
Potrebujeme:
2 litre čerstvého nepasterizovaného mlieka (zoženiete ho napríklad v miečnych automatoch)
1 lyžičku kyseliny citrónovej
½ lyžičky syridla (syridlo je možné zakúpiť v niektorých drogériách alebo na internete).
Postup:
Studené mlieko nalejeme do hrnca, pridáme kyselinu citrónovú a dobre premiešame.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Mlieko zahrejeme na 38 stupňov – teplota je pre výrobe syra veľmi dôležitá, preto ju kontrolujte pomocou teplomera. Keď mlieko dosiahne požadovanú teplotu, odstavíme ho a pridáme syridlo.
Miešame asi 1-2 minúty, kým sa začne oddeľovať srvátka (žltkastá tekutina) a mlieko sa začne zrážať. Následne hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme odstáť po dobu 5 minút. Potom skontrolujeme obsah hrnca a ak máme pocit, že mlieko nie je dostatočne zrazené, ešte na 5 minút ho prikryjeme pokrievkou.
Obsah hrnca precedíme cez cedidlo alebo plátno a necháme poriadne odkvapkať. Srvátku však nevylievame, budeme ju ešte potrebovať.
Hmotu prenesieme do nádoby a dáme do mikrovlkny. Zohrievame asi minútu, aby sa oddelili posledné zvyšky srvátky.
Následne syrovú hmotu premiesime rukami (ako keď spracovávame cesto) a vrátime ju ešte na pol minúty do mikrovlnky. Je však potrebné dávať pozor, aby sme syr neprehriali – mal by byť zahriaty len tak, aby sme ho mohli udržať v rukách.
Syr dôkladne vypracujeme rukami rovnako ako kysnuté cesto. Miesime do chvíle, kým bude hmotu možné natiahnuť až na metrovú dĺžku bez toho, aby sa trhala.
Vytvarujeme jeden väčší a niekoľko menších bochníkov.
Hotovú mozzarellu skladujeme v roztoku, ktorý vyrobíme z 250 ml stvárky, 250 ml vody a lyžice soli. Skladujeme v chladničke.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: blesk