Výborný recept od autorky Cesminaz z portálu Varecha.sk.
Vyskúšali sme a rožteky sú naozaj úžasne chutné a lahodné!
Potrebujeme:
1 kg múka hladká
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
250 g práškový cukor
200 ml smotana na šľahanie
3 dl mlieko (prípadne podľa potreby)
1 dl biely jogurt
0,5 dl olej
2 bielky
1 žĺtok
50 g droždie čerstvé
2 bal. van. cukor
1 lyžička soli
Náplň:
Tvaroh, puding, lekvár, džem
Na potretie:
1 ks žĺtok
Na posypanie:
mak
Postup:
V miske najprv premiešame múku, cukor, soľ a vanilkový cukor.
Potom pridáme vlažnú smotanu na šľahanie, olej, bielky, žĺtok, jogurt a kvások (v 1dl mlieka napučané droždie s cukrom).
Zvyšné mlieko cca prilievame do cesta postupne a zakaždým dobre vpracujeme.
Vypracujeme jemné, polomäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misky.
Nakoniec ešte pomocou trošky múky cesto krátko vymiesime do tvaru bochníka.
Zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu nakysnúť.
Kým cesto kysne, pripravíme si náplňe podľa chuti.
Nakysnuté cesto vyklopíme na trošku pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 2 kusy, ktoré bez miesenia len upravíme do bochníkov.
Každý bochník vyvaľkáme na hrúbku cca 6-7 mm a pokrájame na trojuholníky.
Na každý kúsok navrstvíme asi lyžicu náplne a zakrútime jemne do tvaru rožka.
Koláče pokladieme na plech s papierom, natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s troškou mlieka a dáme prvý plech už aj do studenej rúry.
Až potom ju zapneme na 180 °C. Od vtedy ako dosiahne rúra 180 °C pečieme koláče ešte 15 minút – sledujeme, kedže každá rúra pečie inak.
Koláče ešte hneď horúce z rúry potrieme kúskom masla.
Sú krásne nakysnuté a ľahučké.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)