Ako deti sme ich milovali a ako babičky ich varíme aj pre svoje vnúčatká. Tento recept na perky je môj obľúbený, overený celými generáciami a predsa sa nám nikdy neomrzí. Inšpirovala som sa krásnym výtvorom pani Lenky Roskovej zo skupiny Recepty a rady do kuchyne, ktorej makové perky s jahodami vyzerajú absolútne dokonale!
Potrebujeme:
900 g zemiaky
300 g hrubá múka (môže byť aj z polohrubej múky)
1/4 KL soľ
Náplň:
jahodový alebo slivkový lekvár
rozpustené maslo na poliatie
mletý mak na posypanie
kryštálový/práškový cukor na posypanie
Postup:
Zemiaky v šupke si uvaríme deň dopredu, ošúpeme. Postrúhame na jemno, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Nemiesime dlho, aby sa nelepilo. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, pokrájame na obdĺžniky 6 x 12 cm. Do stredu položíme za malú lyžičku slivkového alebo jahodového lekváru, preložíme na polovicu a vidličkou popritláčame okraje, aby sa pri varení neotvorili.
Dáme zovrieť vodu, ktorú osolíme a perky vkladáme po 15 kusov, premiešame, varíme pokiaľ nevyplávajú na povrch. Ešte ich necháme chvíľu vo vode, aby cesto nebolo surové a vyberieme. Hneď ich pokvapkáme maslom, obalíme mletým makom a posypeme práškovým cukrom. Ako posýpku môžeme použiť aj orechy, tvaroh, prípadne opraženú strúhanku.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
fotografia: facebook/Roskova Lenka