Vždy, keď sa objavia jarné púpavy, robím tento med – neprekonateľný: Starodávny recept našich prababičiek!

Ak hľadáte overený recept na púpavový med, tak tento robíme každý rok. Je výborný a prekvapivo jednoduchý na prípravu.

Ak hľadáte overený recept na púpavový med, tak tento robíme každý rok. Je výborný a prekvapivo jednoduchý na prípravu.

 

 

Potrebujeme:

500 ks rozkvitnutých kvetov púpavy

2 litre vody

2 kg kr cukru

2 chemicky neošetrené citróny (ak nemáte citróny, dá sa použiť aj kyselina citrónová)

Postup:

 

 

Nazbierame si rozkvitnuté kvety púpavy, my zbierame vždy začiatkom mája.

Zberáme rozkvitnuté žlté hlávky mimo ciest, na čistých miestach.

Kvety len rýchlo a najmä krátko osprchujeme, aby sa nevytratil peľ.

 

 

Preložíme do hrnca, pridáme vodu a nakrájané citróny (celé).

Dáme na plameň a varíme 15 minút.

Necháme vychladnúť a dáme do chladnej miestnosti lúhovať na 24 hodín.

Po vylúhovaní scedíme cez gázu, poriadne vyžmýkame, dáme do hrnca a pridáme cukor.

 

 

Varíme 1/2 hodiny na silnom plameni, potom plameň stiahneme a varíme ešte 60 minút na strednom plameni.

Hotový med je trochu redší, netreba sa toho báť, postupne zhustne.

Med plníme do pohárov.

Z uvedeného množstva máme vyjde asi 7 pohárov medu. Vydrží roky.

Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes