Starká nás učila, že púpava najviac pomáha žlčníku a pečeni.
Rastlinka obsahuje okrem železa a vápnika aj mimoriadne veľa vitamínu C a B2, preto je vhodná na detoxikáciu organizmu a krvi.
Púpavový sirup sme tiež vždy pridávali do čajov, keď nás trápil kašeľ prechladnutie.
Tiež ide o výbornú prírodnú pomoc proti stresu a únave. Skúste ho letných limonád aj na sladenie dezertov, je naozaj výborný a zachová si všetky vitamíny. Skaldujte ho na chladnejšom mieste.
Potrebujeme:
500 ks púpavové kvety
1 balíček kyselina sorbová
4 ČL kyselina citrónová
1,5 kg cukor
Postup:
Natrhané púpavové kvety prepláchneme a dáme do nádoby.
Pridáme kyselinu sorbovú a kyselinu citrónovú. Zalejeme tromi litrami vody.
Zakryjeme a necháme 3 dni lúhovať.
Scedíme cez jemné sitko, pridáme 1,5kg cukru a miešame, kým sa cukor neroztopí.
Spravíme si skúšobný pohár, ochutnáme a podľa potreby môžme ešte pridať kyselinu citrónovú.
Naplníme do fliaš. Sirup je trošku redší ale výborný.