Ak patríte k „závislákom“ na farebných želé medvedíkoch, ale odopierate si ich kvôli vysokému obsahu cukru, nezdravým farbivám a konzervačným látkam, máme pre vás skvelé riešenie. Sú ním domáce želé cukríky, ktoré pripravíte bez jediného gramu cukru. Okrem toho obsahuje množstvo potrebných vitamínov a minerálov, vďaka čomu ich môžete bez výčitiek svedomia dať aj svojim deťom. Cenný kolagén obsiahnutý v želatíne navyše prospieva nie len pohybovému ústrojenstvu, ale prospieva tiež ku kráse pleti, nechtov a vlasov. Tak poďme rýchlo na to, aby maškrtenie na sladkých cukríkoch už nikdy viac nebolo prehreškom.
Potrebujeme:
1 ½ šálky ovocnej alebo zeleninovej šťavy (šťava určuje nie len chuť ale aj farbu našich cukríkov- napr. kiwi, zelené hrozno, kapusta – zelené cukríky; mrkva, pomaranč, mago – oranžové)
4 lyžice želatíny
2-4 lyžice medu (príp. stévie)
½ lyžičky vanilkového extraktu
Môžeme použiť 1 lyžicu zdravých zložiek v prášku (napr. vitamín C, horčík)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postup:
Pripravené šťavy nalejeme do kastrólika a zasypeme želatínou. Počkáme kým želatína vsiakne do tekutiny. Potom zmes premiešame.
Šťavu začneme zahrievať na miernom plameni – dávame však pozor, aby sa šťava nezačala variť, pretože by sme prišli o cenné vitamíny. Keď sa želatína rozpustí, vmiešame ostatné zložky – med, vitamíny a extrakty (v prípade, že sa ich rozhodneme pridať).
Takto pripravenú želatínu nalejeme do foriem a necháme vychladnúť cca 2-3 hodiny.
Vychladenú želatínu nakrájame na kocky a môžeme maškrtiť. Pri vhodnom skladovaní (vo vzduchotesnej nádobe) vydrží až 3 týždne.
Odporúčaná kombinácia ovocných a zeleninových štiav podľa farieb na úvodnom obrázku
ČERVENÁ – jahody, mrkva, červená repa a trocha citónovej šťavy
ORANŽOVÁ – mrkva, pomaranč, zázvor, mango džús
ŽLTÁ – žltá hruška, žlté jablko, žltá paprika a repa
ZELENÁ – kapusta, kiwi, uhorka, zelené jabko a hroznové víno
FIALOVÁ – maliny, čučoriedky, jablko, trocha červenej repy a červenej kapusty
zdroj: carujeme