Chlebové placky mi pripomínajú chuť detstva. Babička nám ich pripravovala v peci a s domácou masťou či čerstvým mliekom to bola hotová delikatesa. Tento recept mi babičkine placky veľmi pripomína a s obľubou ho pripravujem pre svoju rodinu. Chlebové placky sa vynikajúco hodia k rôznym nátierkám, mäkkým syrom alebo ako príloha k mäsku. Výborné sú tiež potreté olivovým olejom alebo cesnakom.
Potrebujeme:
5 šálok hladkej múky
1 šálku múky na posypanie
2 šálky vody
½ lyžičky soli
1 lyžička cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 balík sušeného droždia
1 lyžička jedlej sódy
Postup:
Vo väčšej miske si zmiešame vodu s 1 šálkou hladkej múky, soľou a sódou. Poriadne premiešame a necháme bokom cca 15 minút. Potom do zmesy pridáme cukor, droždie a opäť dôkladne premiešame. Necháme odstáť ďalších 15 minút.
Do cesta postupne vmiesime rukou zostávajúce 4 šálky múky. Vypracujeme hladké cesto, ktoré by sa nemalo lepiť. Cesto je potrebné dôkladne postláčať, aby v ňom nebol vzduch.
Vypracované cesto preložíme na pomúčenú pracpvnú dosku a rozdelíme na 10 častí, z ktorých vytvoríme placky. Každú placku opečieme na suchej panvici z oboch strán.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)