Na Veľkú noc v našej rodine nemôže chýbať tradičná plnka. Dá sa pripraviť na množstvo spôsobov, napríklad s mletým mäsom alebo údeným mäsom. Ja som však tento rok stavila na kombináciu slaninky a zeleného špenátu. Príprava tejto plnky je veľmi jednoduchá a hravo ju zvládnete za pár minút. Skvelou pomôckou pri príprave je plastové vrecko. Pozrite sa, ako na to!
Potrebujeme:
6 vajec
280 g slaninky nakrájanej na štvorčeky
1 šálku čerstvého špenátu
1 a ½ šálky cibuľky nakrájanej nadrobno
1 lyžičku soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
½ lyžičky čierneho mletého korenia
1/8 lyžičky
Špetku muškátového orieškami
7 šálok staršieho chlebíka nakrájaného na kocky
1 a ¼ šálky mlieka
2 šálky strúhaného syra
Postup:
Na plameň preložíme panvicu a orestujeme na nej slaninku. Keď sa zo slaniny začne uvoľňovať tuk, pridáme cibuľku a napokon aj špenát. Ochutíme trochou soli, korením a muškátovým orieškom. Necháme vychladnúť.
Vajcia rozšľaháme s mliekom a zvyšnou soľou a kroením.
½ chleba vložíme do väčšieho plastového vrecka. Pridáme 1 a ½ šálky syra a slaninovo-špenátovú zmes. Napokon pridáme aj zvyšný chlieb a prelejeme vajíčkami. Vrecko uzavrieme a jemne masírujeme, aby sa všetky ingrediencie premiešali.
Rúru nastavíme na 180 stupňov a okrúhlu formu na pečenie (priemer približne 21 cm) vymastíme trochou oleja alebo masla. Do formy navrstvíme plnku, posypeme zvyšným syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 45 minút, alebo kým povrch nie je zaltistý.
Necháme 5 minút vychladnúť vo forme a potom vyberieme a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)