Stačili im 4 zemiaky, 60 g masla, múka a nasýtili celú rodinu: Zemiakové pampúchy starých materí – najchutnejšia náhrada chlebíka!

Stačí pár zemiakov a máte fantastickú náhradu chlebíka – zemiakové pampúchy.

Podávajú sa ako príloha k polievkam, omáčkam, alebo pochúťka, ktorá sa dá jesť aj sama.

 

 

Potrebujeme:

1/2 kg sypkých zemiakov (asi 3-4 ks zemiakov)

60 g masla

60 g polohrubej múky

1 ČL prášku do pečiva

trochu strúhaného muškátového orieška

soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Na potretie:

maslo

olej s cesnakom

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupe a necháme ich poriadne vychladnúť, najlepšie v prázdnom horúcom hrnci, v ktorom sa varili.

 

 

Zbavia sa tak vody a výsledné cesto sa nebude príliš lepiť pri pečené.

Zemiaky ošúpeme a pretlačíme cez lis.

Primiešame mäkké maslo, múku, prášok do pečiva a čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok.

 

 

Soľ a čierne korenie podľa chuti.

Zamiesime masu na hladké cesto, ktoré bude odlepovať od rúk a nechajáme chvíľu odpočívať.

Na sporáku rozohrejeme liatinovú platňu.

 

 

V dlaniach vyformujeme malé pampúchy a necháme ich mierne pomúčené opekať z každej strany do zlatista.

Hotové si ich natrieme masťou, alebo maslom masťou, požívame ako náhradu pečiva, omáčke alebo polievkw.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes