Tento list je najväčším postrachom ischiasu a boľavých kĺbov: Len priložte a konečne sa dobre vyspíte!

Kel je úžasná zelenina s vysokou nutričnou a  nízkou kalorickou hodnotou. Je veľmi účinný v mnohých oblastiach – trávenia, vyprázdňovania, vylučovania, v oblasti svalov, kostí, kĺbov, nechtov, vlasov, nervového systému.

Účinky kelu na zdravie

Podporuje obranyschopnosť.

Ochraňuje bunky pred pôsobením radikálov.

Podporuje trávenie.

Podporuje stolicu.

Prečisťuje hrubé črevo.

Močopudné účinky odvodňuje nadbytočnú vodu.

Prečisťuje obličky a močové cesty.

Prevencia proti Anémii.

Prevencia proti Osteoporóze.

Zabezpečuje pevné nechty a vlasy.

Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam.

Znižuje vysoký cholesterol a tlak.

Zlepšuje priebeh kožných ochorení.

Zlepšuje budovanie svalovej hmoty.

Vyživuje svaly a regeneruje.

Upokojuje nervový systém.

Dokonalá súčasť stravy počas tehotenstva.

Kel znižuje hladinu cholesterolu, posilňuje steny ciev aj imunitný systém.

Vďaka vysokému obsahu vlákniny pôsobí priaznivo na zažívanie.

Má niekoľkonásobne vyšší obsah vitamínu C než citrusové plody.

Je významným zdrojom kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre zdravý vývoj ľudského plodu aj krvotvorbu.

Postrach ischiasu

 

 

Pri bolesti chrbtice vyskúšajte osvedčené nočné obklady z kelových listov.

Veľké okrajové listy jemne naklepte tĺčikom, priložte ich na boľavé miesto v krížovej oblasti a prekryte tričkom.

Po niekoľkých hodinách list zhnedne a bolesť poľaví.

Rovnako postupujte aj v prípade bolesti kolien, členkov, tenisového lakťa a ďalších problémov s pohybovým aparátom.

Labužnícka zelenina

 

 

Kel má špecifickú chuť. Najčastejšie sa pripravuje podobne ako kapusta. Dobre sa znáša s cesnakom.

Čerstvý a nadrobno nasekaný sa hodí do nátierok.

Labužníci kel varia v pare, pridávajú k dusenému bravčovému alebo baraniemu mäsu. Výborný je aj do polievok.

Náš tip

 

Krehký stred kelu nakrájame na tenké prúžky, umyté jablko zbavené jadierok nakrájame tiež na tenké prúžky, všetko premiešame, citrónovú šťavu rozriedime vodou, osolíme, nálev nalejeme na premiešaný šalát, pridáme niekoľko kvapiek oleja a zamiešame.

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste chybu v článku?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.