Pálenie záhy nie je vôbec príjemné a ak ho pociťujete často, určite viete, že je potrebné rýchlo zasiahnuť a pálenie zmierniť. Bez zásahu totiž dokáže robiť šarapatu pomerne dlhú dobu. Pálenie záhy je spôsobené takzvaným refluxom, teda stavom, kedy sa žalúdočné kyseliny vracajú späť do pažeráka a dráždia ho, čo pociťujeme ako nepríjemné pálenie. Tento stav je najčastejšie zapríčinený stravovaním a objavuje sa pri hltavom jedení, nadmerných porciách jedla alebo prijímaní väčšieho množstva kyslých či ťažkých jedál. Rovnako ho spôsobuje aj požívanie alkoholických nápojov, predovšetkým vína a piva.
Pri pálení záhy často siahame po tabletkách z lekárne, no účinných pomocníkov máme doslova pod nosom. Nájdeme ich takmer v každej kuchyni. Toto sú oni:
Surový zemiak
Nastrúhajte kúsok surového zemiaku a zjedzte ho. Mali by ste pocítiť okamžitú úlavu.
Kefír
Hoci to môže znieť zvláštne, skutočne je preukázané, že pitie kefíru – zásaditej látky – dokáže účinne neutralizovať žalúdočné kyseliny.
Škorica
Nechajte zovrieť vodu. Vodu prelejte do šálky a pridajte škoricu. Nechajte chvíľu vylúhovať, preceďte a vypite.
Rasca
Praženú rascu rozdrvte a zalejte vodou. Pite pri pálení záhy, ale aj po pikantných či ťažkých jedlách, aby ste páleniu záhy predišli.
Zrelý banán
Toto exotické ovocie pomáha predchádzať páleniu záhy a zároveň dokáže účinne potlačiť nepríjemný pocit pálenia. Môže za to vysoký obsah draslíka a vlákniny, ktoré zabraňujú nadmernej tvorbe kyseliny v žalúdku. Dajte si banán vždy, keď pociťujete nástup pálenia.
Klinček
Dokážu poskytnúť úľavu od pálenia okamžite. Stačí, ak si dáte do úst 2 klinčeky a žujete. Fungujú rovnako dobre ako žuvacie tablety z lekárne.
Čerstvá bazalka
Toto voňavé korenie sa oplatí mať poruke nielen pri dochucovaní jedál, ale aj pri pálení záhy. Niekoľko listov bazalky zalejte vriacou vodou a nechajte 15 minút lúhovať. Táto tekutina vám zabezpečí okamžitú úľavu pri pálení záhy a je vhodné piť aj po jedle, aby ste prípadným ťažkostiam predchádzali.
Soľ
Soľ je alkaloid, ktorý neutralizuje žalúdočné šťavy. V ½ šálky teplej vody rozpustite 1 lyžičku soli a vypite. Úľavu pocítite hneď.
Jablčný ocot
Zlepšuje trávenie a kedže rovnako ako v prípade soli ide o alkaloid, účinne vám pomôže pri udržaní optimálnej hodnoty žalúdočných kyselín a tiež podporuje trávenie. Pripravte si nápoj z 1 lyžičky jablčného octu a pohára vody. Pite pri ťažkostiach alebo ako prevenciu 2x denne vždy po jedle.