Okrúhlica alebo vodnica (Brasica rapa L.) patrí do čeľade kapustovitých.
Poznali ju už naši prastarí rodičia ako húževnatú plodinu, ktorú je možné dopestovať aj v náročnejších podmienkach, napríklad vo vyšších nadmorských výškach a chladnejších miestach.
V stredoveku bola táto zelenina veľmi rozšírená v Európe kde tvorila jednu zo základných potravín.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Tiež bola veľmi obľúbenou preto, že úrodu bolo možné žať dvakrát ročne – na jeseň a pred letom. Jej buľvy sa dobre uskladňujú i v zimných mesiacoch. Z mladých listov môžeme pripraviť chutný šalát.
Chuťovo môže pripomínať reďkovku alebo kaleráb.
Na rozdiel od reďkovky vôbec neštípe, je šťavnatá a má jemnú maslovú chuť.
Vysievanie a starostlivosť
Vegetačné obdobie tejto zeleniny je veľmi krátke – 7 až 10 týždňov, preto ju môžete vysievať dvakrát ročne.
Na zimné uskladnenie sa odporúča vysievať ju v auguste.
Ak ju vysejete v druhej polovici marca, úrody sa dočkáte už v máji.
Okrúhlicu treba vysiať do vlhkej pôdy na svetlé až slnečné stanovište.
V neskorších termínoch sejby je prípustné aj polotienisté miesto. Hĺbka výsevu by mala byť 2 až 3 cm a rozostup rastlín asi 20 až 30 x 10 cm.
Táto zelenina nie je náročná na pestovanie. Stačí, aby ste v jej okolí udržiavali kyprú pôdu a v prípade teplých a suchých dní jej dopriali zálievku.
Okrúhlica pre zdravie, čo dokáže?
-vysoký obsah vitamínov a živín,
-vysoký obsah vápnika z nej robí pomocníka pri liečbe zlomenín a prevenciu osteoporózy,
-vysoký obsah rastlinných sterolov, ktoré sú dobrou prevenciou artériosklerózy,
-bohatá na antioxidanty, tie odstraňujú z organizmu škodlivé voľné radikály,
-posilňuje imunitu,
-pomáha pri chudnutí,
-zlepšuje a zrýchľuje trávenie a stimuluje činnosť čriev,
-prevencia rakoviny (môže za to vysoký obsah antioxidantov a pozitívny vplyv na činnosť tráviaceho traktu a čriev),
-kardiovaskulárne zdravie – zlepšuje flexibilitu ciev, pomáha odstraňovať vápenaté usadeniny a zlepšuje tak ich priechodnosť,
-močopudné účinky – ej časté pojedanie môže dokonca pomôcť rozpúšťaniu malých obličkových kameňov,
-protizápalové vlastnosti sú účinné pri liečení astmy a potlačení príznakov astmy,
-listy okrúhlice sú bohatým zdrojom luteínu, karotenoidu, ktorý podporuje zdravie očí a zabraňuje očným ochoreniam ako je makulárna degenerácia a šedý zákal,
-spomalenie starnutia – antioxidanty vo vodnici majú schopnosť bojovať proti voľným radikálom, bráni poškodeniu buniek a spomaľujú starnutie.
—
Okrúhlicu môžeme využiť rôznymi spôsobmi.
Dá sa konzumovať čerstvá ako reďkovka alebo tepelne upravená vo forme šalátu, kaše či dusená.
Jesť sa tiež dajú listy, sú plné vitamínov, živín a vynikajúce napríklad do šalátov,
Výborná na chudnutie
Okrúhlica je zložená s 91% vody.
Zvyšok tvorí 0,3% bielkovín, 6,1% bezdusíkatých výťažkových látok, 1,1% vlákniny a 0,8% popolovín s najväčším podielom draslíka.
Už toto zloženie napovedá, že je veľmi zdravá, ľahká a vhodná aj pri redukčných diétach.
Nakrájajte ju do polievky nameisto zemiakov, pripravte ako pyré, ale upečte – je veľmi chutná a lahodná.
Okrúhlica je nevhodná pre ľudí so zápalom žlčníka.
Recept na pečenú kvaku s cesnakom
Ingrediencie:
1 kg kvaky
2 lyžice olivového oleja
1 lyžička soli
1/2 lyžičky čierneho korenia
1 lyžička sušeného oregana
1 lyžička sušeného tymianu
2 strúčiky cesnaku, nasekané
Postup:
Predhrejte rúru na 200 °C. Kvaku ošúpte a nakrájajte na kocky s hrúbkou asi 2 cm.
V miske zmiešajte olivový olej, soľ, korenie, oregano, tymian a cesnak.
Pridajte nakrájanú kvaku a dôkladne premiešajte, aby bola každá kocka pokrytá olejom a korením.
Kvakovú zmes rozložte na plech vyložený papierom na pečenie.
Pečte v rúre predhriatej na 200 °C asi 30 minút, alebo kým nie je kvaka mäkká a zlatohnedá.
Podávajte teplú ako prílohu k mäsu alebo rybám, alebo ako samostatné jedlo so šalátom.