Najlepšie vaječné pomazánky na sviatočný stôl
Hermelínová pomazánka
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
soľ (podľa chuti)
korenie (podľa chuti)
100 g mäkkej salámy (liptov, junior..)
100 g syra Hermelín
2 vajcia uvarené na tvrdo
1-2 lyžice majonézy
1 cibuľa (menšie)
1 kocka taveného syra
Postup:
Cibuľu, hermelín, mäkkú saláma, tavený syr a vajíčka nakrájame na jemno.
Dáme do misky a pridáme majonézu (dávam min.2 lyžice) a soľ a korenie podľa chuti.
Premiešame a necháme odležať, alebo podávame hneď.
Je to výborné na chlebíčky, jednohubky alebo slané chuťovky z lístkového cesta.
Pre mňa najlepšia pomazánka, akú som za celý život jedla. Určite skúste.
Zemiaková nátierka na chlebíky
Potrebujeme:
3 väčšie zemiaky uvarené
1 lyžicu majonézy
1 lyžicu tatarskej omáčky
1 lyžicu plnotučnej hořčice
2 kyslé uhorky
3 vajcia uvarené natvrdo
Soľ, čierne mleté korenie
Voliteľné: jarná cibuľka
Postup:
Zemiaky, vajcia aj uhorky nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme ostatné suroviny, dochutíme soľou a koreninami, premiešame a natierame na veku alebo chlebík.
Chlebíky môžeme podávať so šunkou, syrom, vajíčkom a zeleninou. Ako vám chutí.
Fantastická vajíčková nátierka
Potrebujeme:
8 vajec uvarených natvrdo
3 lyžíc kyslej smotany
3 lyžice majonézy (ideálne domácej)
1 lyžicu horčice
1 lyžicu masla
1 ks červenej cibule
1 – 2 lyžice pažítkynakrájanej nadrobno
Soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Vajíčka olúpeme a nastrúhame nadrobno, prípadne popučíme vidličkou.
Cibuľu nakrájame nadrobno a zmeišame s vajíčkami. Pridáme majonézu, smotanu, horčicu, maslo a dochutíme soľou a korením.
Dôkladne premiešame a vložíme stuhnúť do chladničky (aby sa prepojili chute jednotlivých prísad).
Nakoniec posypeme pažítkou a podávame s čerstvým pečivom.
Zelerová pomazánka
Potrebujeme:
200 g jemného tvarohu
120 g koreňa zeleru
2 vajcia uvarená natvrdo
45 g pomazánkového masla
Soľ, korenie a citrónovú šťavu
Postup:
Koreň zeleru očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme nastrúhané vajce, tvaroh, maslo, citrónovú šťavu a ochutíme soľou a korením.
Vajíčková pomazánka s medvedíme cesnakom
Potrebujeme:
200 g Lučiny
4 vajcia
3 lyžice kyslej smotany
Zväzok lístkov medvedieho censaku
Soľ
Čierne mleté korenie
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame. Pridáme Lučinu, smotanu a nesekaný cesnak. Premiešame a dochutíme soľou a korením.
Výborná cesnaková nátierka
Potrebujeme:
1 nátierkové maslo bez príchute
1 tatarka (100ml)
1-2 strúčiky cesnaku
100 g šunkovej salámy
100 tvrdého syra
3 uvarené vajcia
1 väčšiu zelenú paprika
2 stredne veľké paradajky
Mletá nepálivá paprika
Zelená paprika na plneniue
Postup:
Zmiešame tatársku omáčku s nátierkovým maslom, prelisovaným cesnakom a mletou paprikou. Pridáme na kocky nakrájaný šunkovú salámu, jemne nastrúhaný syr a nakrájané vajcia – zamiešame a na záver primiešame nakrájanú papriku a paradajky. Môžeme podávať ako klasickú nátierku, alebo naplniť do vydlabanej papriky, nechať stuhnúť a potom podávať nakrájané na kolieska.
Avokádová pomazánka
Potrebujeme:
1 avokádo prekrojené na polovicu
6 vajec uvarených natvrdo
1 lyžicu vínneho octu
1 lyžičku dijonskej horčice
½ lyžičky soli
½ šálky najemno nakrájanej cibule
2 lyžice najemno nasekanej pažítky
Postup:
Vajcia nakrájame nadrobno a vnútro avokáda vyberieme a tiež nakrájame nadrobno. Obe ingrediencie preložíme do misky a zmiešame s ostatnými prísadami.
Nápady na servírovanie pomazánok aj vajíčok na tvrdo