Z obyčajného cesta na chleba nemusíte mať len klasický bochník.
Stačí mať trochu inšpirácie a namiesto klasického tvaru vyberiete z rúry umelecké dielo!
Recept na chlebové cesto
Potrebujeme:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
500 g múky
400 g vody
25 g kvasníc (jedna kocka)
1 lyžica extra panenského olivového oleja
štipka soli
Postup:
Kvasnice rozpustite v pohári vlažnej vody.
Múku navŕšte na dosku, aby mala tvar sopky.
Do krátera vylejte olej a po troške pridávajte vodu (solenú aj kvasnicovú).
Dôkladne vymieste.
Cesto vložte do misy, prikryte vlhkou utierkou a pokrievkou.
Misku položte na teplé miesto a nechajte kysnúť aspoň 2 hodiny (pozor: cestu vadí prievan a prílišné teplo).
Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, preklopte ho opäť na dosku.
Premieste a sformujte na považovaný tvar.
Pečte v rúre (pri 220 stupňov) asi 40 minút.
Ďalšie inšpirácie z chlebového cesta – na Veľkú noc ako stvorené!
Istá žena z malej ukrajinskej dedinky je známa ďaleko za hranicami tejto obce.
Každý rok totiž na veľkonočné sviatky pečie úžasné chleby, ktoré môžeme pokojne označiť za umelecké diela.
Na ich tvorbu používa chlebové cesto podľa starého rodinného receptu a bežné nástroje ako pinzety či nožnice, s ktorými tvaruje nádherné ornamenty, kvety a utešené figúrky.
Jej chleby sa natoľko preslávili, že obec ich s veľkou slávou vystavuje a svoje miesto tiež našli v meistnom kostolíku, kam ich počas sviatkov chodia obdivovať mnohí ľudia.
Za dlhé roky pečenia má táto žena na účte skutočne veľkú zbierku nádherných výtvorov.
Dnes jej pri ich pečení pomáha aj množstvo dobrovoľníkov z dediny. Pozrite si niektoré z úžasných výtvorov!
Ohromné chlebové torty