Výborný koláčik, vždy, keď sú jablká, musí byť na stole. Strúhané cesto a absolútne fantastická náplň z džemu, strúhaných jabĺk a snehu. Fantázia!
Potrebujeme:
450 g múka polohrubá
200 g cukor práškový
4 ks žĺtky
250 g maslo
1/5 ks prášok do pečiva
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 lyžice kakaa (ak chcete biele cesto, kakao nedávajte)
Plnka:
džem
1 kg jablká (môžeme ich nastrúhať, alebo nakrájať na tenké plátky)
4 ks bielky
150 g cukor práškový
škorica
šťava citrónová
Postup:
Do misy si nakrájame zmäknuté maslo, preosejeme múku spolu s kypr. práškom a práškovým cukor. Pridáme žĺtky, kakao a rukami vypracujeme cesto. Maslo sa pri práci s rukami roztopí a postupne vytvorí kompaktné cesto. Netreba to vzdávať keď sú z toho stále ,,otrusinky,, ono sa to zlepí :). Časť cesta (menšiu polovicu) si odložíme do chladničky aby trocha stuhlo.
Plech si vymastíme maslom a rozvaľkáme valčekom alebo rukami roztlačíme. Na cesto si rozotrieme džem a potom strúhané, alebo krájané jablká. Vrch pokvapkať šťavou z citróna, posypať škoricou (vanilkovým cukrom a pod.). Vyšľaháme si z bielok a cukru sneh a natrieme na jablká.
A už len ten kúsok cesta, ktorý sme si odložili nastrúhať (na veľkom strúhadle ) na sneh z bielok. Prípadne môžeme cesto rozvaľkať, nakrájať pásy a tie poukladať krížom. Pečieme na 180° C cca 40 min.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)