Tento recept robila ešte moja babička, keď sa vydala na Moravu.
Naučila ho jej svokra a neskôr ho ona naučila moju mamu a tá aj mňa.
Tieto lievance sú veľmi chutné, rada ich pripravujem na raňajky, alebo aj ako sladký obed.
Keď cesto neminiete, pokojne môžete nechať v chladničke na neskôr.
Potrebujeme:
300 g polohrubá múka
1 lyžica maslo
20 g droždie
1 lyžica cukru
2 ks vajcia
500 ml mlieko
Špetka soli
Na vrch:
tvaroh
šľahačku
lekvár
džem
ovocie
kyslá smotana
Postup:
Z pol šálky vlažného mlieka, 2 lyžičiek cukru, lyžičky múky a droždia vymiešame kvások.
Počkáme, kým vzíde.
Medzitým si zvyšné vlažné mlieko zmiešame s vajcami, múkou, soľou a lyžicu rozpusteného masla.
Pridáme aj kvások a vymiešame riedke cesto.
Cesto necháme v teple vykysnúť pol až trištvrte hodiny.
Potom vyprážame na oleji ako zvyčajne.
Podávame s obľúbenými prísadami.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)