Fantastické jedlo z obyčajnej cibule, smotany a chrumkavej slaninky. Vyskúšajte skvelý recept od slávneho šéfkuchára.
Potrebujeme:
4 biele cibule (očistené) veľkosti tenisovej loptičky
Olivový olej
2 strúčiky cesnaku – pretlačené
4 vetvičky rozmarínu (spodné vetvičky nasekáme najemno, zvyšok necháme v celku)
8 lyžíc smotany na šľahanie
Hrsť strúhaného parmezánu
Soľ
Čierne korenie mleté
4 plátky slaninky
Postup:
Cibuľu vložíme vo väčšieho množstva vody a varíme po dobu 15 minút, alebo kým nezmäkne. Potom cibuľu z vody vyberieme a necháme vychladnúť.
Ostrým nožom odrežeme vrchnú časť cibule a narežeme ju najemno. Potom odstránime stonku cibule, aby sme zeleninu mohli postaviť na rovný povrch.
Bez toho, aby sme porušili vonkajšiu časť cibule, pokúsime sa vybrať jadro (vnútornú časť cibule) – vyberieme kopcovitú lyžicu cibule. Nasekamáme ju nadrobno a pridáme k už nasekanej cibuľke.
Rúru nastavíme na 200 stupňov. Na panvici rozpálime olivový olej, pridáme nasekanú cibuľku, cesnak, a krátko orestujeme. Pridáme smotanu, premiešame a odstránime z plameňa. Potom do zmesi vmiešame parmezán, soľ, korenie a nasekaný rozmarín.
Cibule, ktoré sme si preložili na plech vymastený olivovým olejom, zabalíme do plátkov slaninky a upevníme špáradlom. Cibule naplníme cibuľovo-cesnakovou zmesou a vložíme medzi ne vetvičky rozmarínu. Pečieme vo vyhriatej rúre 25 minút, alebo kým cibule nie sú jemné a mäkké (počas pečenia môžeme podliať trochou vody).
Doba pečenie závisí od toho, aké sú cibule veľké.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: food