Smotana na šľahanie je súčasťou našich obľúbených receptov alebo lahodných domácich omáčok. Hoci sa môže zdať, že pripraviť ju nie je vôbec problém, vždy je dobré poznať zopár trikov, ktoré používajú aj šéfkuchári v profesionálnych kuchyniach. Možno vás tiež bude zaujímať, že profíci nikdy nepoužívajú stužovač, ten totiž síce udrží tvar, ale zhoršuje výslednú chuť šľahačky. Šľahačka so stužovačom teda nikdy nebude tak chutná!
Aby sa vám vydarila toto nikdy nepodceňte!
Nezabúdajte na jednu základnú zásadu – nikdy nie menej ako 33% percent tuku.
Dokonale ušľahaná bez stužovača
Nepoužívajte chémie, stavte na osvedčené triky. Ak chcete šľahačku perfektne tuhú a tak, aby aj držala, základom je poriadne ju vychladiť. Stačí, ak ju pred šľahaním vložíte na 15 minút do mrazničky. To však nie je všetko, aby ste dosiahli dokonalý výsledok, vložte do mrazničky aj metličky, ktorými budete šľahačku šľahať.
Nikdy nešľahajte dlhšie ako 1-2 minúty. Počas šľahania miskou jemne otáčajte.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Trik starých materí
Ak chcete, získať perfektne ušľahanú šľahačku, ktorá dokonale drží tvar, pridajte počas šľahania vaječný bielok.
Šľahačka bude držať tvar niekoľko dní
Profesionálny namiesto bielka používajú obyčajnú želatínu – výsledkom je šľahačka, ktorá drží tvar aj niekoľko dní. Stačí, ak 1 a ½ lyžičky želatíny rozpustíte vo vodnom kúpeli, do ktorého pridáte aj 2 lyžice smotany na šľahanie a ušľaháte. Zvyšok smotany sa ušľahá na hmotu, ktorá je redšia ako klasická šľahačka a vmieša do nej želatínová zmes. Obe zmesi ušľaháme na tuhú šľahačku bez hrudiek. Hneď navrstvíme na dezerty a dáme vychladiť. Šľahačka nespadne. Narozdiel od stužovača, želatína nemení chuť šľahačky!
Nemáte doma šľahačku? Úplne jednoducho si ju vyrobíte z mlieka!
Potrebujeme:
¼ šálky vody
10 g želatíny
1 šálku plnotučného mlieka
½ lyžice vanilkovej esencie
¼ šálky práškového cukru (alebo podľa chuti)
Postup:
Do vody nasypeme želatínu a necháme napučať približne 5 minút. Potom zahrievaním želatínu rozpustíme za stáleho miešania. Rozpustenú želatínu vlejeme do mlieka a premiešame (cca 20 sekúnd), aby sa obe tekutiny spojili.
Potom pridáme vanilkovú esenciu a práškový cukor. Premiešame a vložíme do chladničky na 60-90 minút. Po 15-20 minútach mliečnu hmotu z chladničky vyberieme, premiešame a vrátime späť do chladničky. Postup opakujeme každých 15-20 minút. Po uplynutí tohoto času jednoducho vyšľaháme ako klasickú smotanu na šľahanie. Naša vynikajúca mliečna domáca šľahačka je hotová. Video-návod nájdete TU.
Nalejte ju na mäso
Vedeli ste, že smotana na šľahanie je perfektná na prípravu jemného a obzvlášť chutného mäsa? Šéfkuchári ňou často zjemňujú tuhšie bravčové alebo hovädzie druhy mäsa. Mäso jednoducho nechajú chvíľu nasiaknuť a odležať v smotane na šľahanie. Mäso je vďaka tomuto triku rýchlejšie pripravené a je aj jemné a vláčne. Vyskúšajte napríklad šľahačkovú marinádu na gril, je úplne jednoduchá a fantastická.
Potrebujeme:
1 – 1, 5 kg kuracieho alebo morčacieho mäsa
Marináda:
2 šálky sladkej smotany
20 g strúhanej citrónovej kôry
Zväzok kôpru
Soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Mäso umyjeme, očistíme a vložíme do hlbšej misy. Zalejeme smotanou, pridáme kôru, nasekaný kôpor, soľ a korenie. Vložíme do chladničky a necháme marinovať. Ideálne je marinádu pripraviť ráno, pred odchodom do práce a nechať marinovať 6-8 hodín. V prípade časovej núdze postačí aj 1 hodina.
Keď nemáte poruke šľahač ani metličku!
Vyskúšajte jednoduchú metódu s obyčajným pohárom na zaváranie. Stačí naliať, zavrieť a chvíľu pohárom poriadne triasť. Video, ako na to nájdete TU.
Vyskúšajte parížsku šľahačku
Potrebujeme:
250 ml smotany na šľahanie
100 g kakaa
500 g masla
350 g kryštálového cukru
Postup:
Do hrnca nalejeme smotanu s cukrom. Preložíme na plameň a privedieme do varu – to je základ pre budúci krém – smotana musí zovrieť a cukor v nej musí byť rozpustený.
Vriacu tekutinu zložíme z plameňa a pridáme kakao. Dôkladne rozmiešame metličkou.
Takto pripravenú zmes necháme poriadne vychladnúť. Potom do tejto zmesi pridáme maslo (ideálne nakrájané na menšie kúsky) a celú zmes vyšľaháme. Šľahanie krému trvá približne 13-15 minút. Správne ušľahaný krém má nadýchanú konzistenciu (ako pena) a že je hotový spoznáme tak, že zbledne a zväčší svoj objem – vtedy môžeme prestať šľahať. Pozor aby ste krém neprešľahali tak, že bude až príliš riedky.
Používame na plnenie tort, do rolád, závinov, na zákusky a vynikajúci je aj na vianočné cukrovinky (napríklad na parížske rožky či do laskoniek).