Domáce pečivo sa nedá ničím nahradiť. Jedniným problémom je jeho zdĺhavá príprava a predovšetkým čakanie na to, aby cesto správne vykyslo. Preto som sa rozhodla vyskúšať recept na Írsky chlieb, ktorý je známy svojou jednoduchou a rýchlou prípravou (namiesto kvásku sa používa soda bikarbona). S výsledkom som bola viac ako spokojná. Chlebík bol nadýchaný, chrumkavý a vďaka pridanému jogurtu mäkkučký aj na druhý deň.
Potrebujeme:
450 g hladkej špaldovej múky
1 lyžička soli
1 lyžička kryštálového cukru
1 lyžička sódy bikarbóny
500 g bieleho jogurtu
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame múku, soľ, cukor, sódu bikarbónu a pridáme biely jogurt.
Všetky ingrediencie jemne premiešame, aby sa spojili do hladkého cesta. Dávajte však pozor, aby ste cesto nemiesli – stačí ho len zľahka premiešať, v tom spočíva jeho kúzlo. :-)
Cesto jemne premiestnime do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie a pomúčenými rukami jemne vytvarujeme tvar bochníka.
Misu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 50 minút, alebo kým chlieb nie je na povrchu chrumkavý. Necháme vychladnúť na mriežke a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
foto: mixedgreensblog