Tento guláš je naozaj famózny. U nás doma je absolútnou jednotkou, stačilo ho raz vyskúšať a iný už u nás doma nikto nechce. Najlepšie chutí s knedľou.
Potrebujeme:
500 g hovädzieho mäsa na guláš
500 g cibule
3 lyžice masti
2 lyžice sladkej mletej papriky
4 strúčiky cesnaku
1 lyžička mletej alebo drvenej rasce
1 malá plechovka paradajkového pretlaku
Soľ, čierne korenie
1 lyžica majoránky
Bobkový list
Voda na podlievanie
Cibuľa na ozdobu
Postup:
Cibuľu nakrájame nadrobno. V hrnci rozohrejeme masť a cibuľu na ňom restujeme dohneda, trvá to asi 15 minút. Zasypeme mletou paprikou, dobre premiešame a postupujeme rýchlo, aby nezhorkla.
Následne pridáme kúsky mäsa. Zo všetkých strán mäso opečieme, dobre miešame (guláš sa má prichytávať ku dnu hrnca, ale nie pripaľovať). Keď je mäso opečené, osolíme a okoreníme. Pridáme paradajkový pretlak, dobre premiešame a zalejeme malým množstvom vody. Do základu prisypeme rascu, pretlačený cesnak a necháme dusiť na čo najnižšiu teplote.
Guláš stále strážime a občas premiešavame. Prilievame vodu po menších častiach, pretože ako už bolo povedané, mal by sa prichytávať, ale nie pripaľovať.
Po cca hodine a pol mäso ochutnáme a ak je mäkké, pridáme v dlaniach rozmelenú majoránku, bobkový list a povaríme ešte 10 minút.
Guláš nemusíme (a ani by sme nemali) zahusťovať, postaral sa o to rozvarený cibuľový základ. Jediné povolené zahusťovadlo je v prípade potreby chlebová strúhanka.
Podávame posypané čerstvo nakrájanou cibuľou, najlepšie s knedľou, prípadne s zemiakovými plackami alebo cestovinami.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)