Upratovanie kuchyne mnohí z nás vnímajú ako prácu za trest.
Kde v byte sa nachádza viac mastnoty, pripáleného riadu a ďalších spotrebičov, ktoré dostávajú každý deň poriadne zabrať.
Zhromaždili sme pre vás 10 geniálnych tipov, trikov a rád, ako udržať v kuchyni žiarivú čistotu bez námahy a drhnutia.
Digestor
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Zanesený filter z digestora vyčistíte za 15 minút.
Stačí, ak ho jednoducho namočíte do roztoku soli, vody a kyseliny citrónovej – v 1 litri vody rozpustíme 4 lyžice soli a 3 lyžičky kyseliny.
Ak je mastnota až príliš odolná, preložte nádobu s tekutinou a digestorom na plameň a nechajte chvíľu variť. Špina pôjde dole jedna-radosť.
Pripálený hrniec
S tým vám perfektne pomôže obyčajné živočíšne uhlie.
Pár tabliet rozdrvte na prášok a ten nasypte do hrnca a necháme pôsobiť 15-20 minút.
Potom prilejeme studenú vodu a ešte 30 minút necháme pôsobiť.
Následne hrniec už len umyte ako ostatný riad. Uvidíte sami, ako jednoducho sa bude špina odliepať od povrchu.
Varešky a drevený riad
Do lavóra alebo umývadla nalejte vodu, pridajte ocot a nechajte v tomto kúpeli namočené 2-3 hodiny.
Drevený riad bude ako nový. Túto procedúru je pre životnosť dreveného riadu dobré opakovať raz za mesiac.
Koniec zápachu v chladničke
Stačí, ak chladničku vytriete zmesou vody a ocotu – zmiešané v pomere 1:1.
Vytrieme, necháme vyvetrať a môžeme dnu opäť uložiť všetky potraviny, po zápachu nebude ani stopy.
Ak ste v chladničke zabudli pokazené jedlo a zápach je skutočne veľký, namiesto octu použite amoniak.
Nezabudnite však chladničku potom nechať vyvetrať aspoň 12 hodín.
Kachličky na stene kuchynskej linky
Tie sú často potiahnuté mastnotou, striekancami z jedla a zaschnutými výparmi z varenia.
Najjednoduchšie tieto nečistoty odstránite tak, že v 4 litroch teplej vody rozpustíte 4 lyžicu bóraxu, 100 ml octu a 100 ml kvapalného amoniaku.
Povrch zmesou navlhčite a jemne zotrite nečistoty. Funguje to ako kúzlo!
Mastnota a matný povlak na kuchynskej linke
Najjednoduchšie ho odstránite pomocou starého triku – zmesi oleja a jedlej sódy.
Zmiešajte v rovnakom pomere a pastu, ktorá vám takto vznikne rozotrite na znečistenú plochu a nechajte 30 minút pôsobiť.
Potom zotrite mokrou špongiou a môžete si užívať kuchynskú linku, ktorá žiari čistotou.
Mixér
Najjednoduchší spôsob, ako vyčistiť hneď po použití, je naliať doň trochu vody a niekoľko kvapiek prostriedku na riad.
Zatvorte zapnite ho na 20 sekúnd. Potom dobre opláchnite vodou a máte hotovo.
Mlynček na kávu
Najjednoduchšie ho vyčistíte, ak v ňom jednoducho zomeliete hrsť ryže.
Tento nápad je výborný aj vtedy, ak ste mlynček použili na mletie aromatických korenín a potrebujete sa zbaviť ich výraznej arómy.
Zapáchajúci kôš
Nalejte na dno koša ocot a vodou s ľadom.
Nechajte pôsobiť, kým sa ľad nerozpustí a následne len opláchnite čistou vodou. Zápach bude preč.
Stopy od kávy a čierneho čaju
Všetok takto znečistený riad jednoducho ponorte do vody s octom – zmiešané v rovnakom pomere.
Potom umyte ako zvyčajne a po škvrnách nebude ani stopy.
zdroj: takprosto