Toto je najlepší karamelový krém, do pohárov, na plnenie laskoniek, lepeného pečiva aj na zákusky. Už som ho robila asi 10-krát, vždy do iného receptu. Raz na laskonky, raz na parížske rožky a potom aj ako náplň na karamelový zákusok.
Potrebujeme:
300 g cukor kryštálový
400 ml smotana na šľahanie
250 g maslo
Postup:
Kryštálový cukor necháme skaramelizovať na panvici – dávajte pozor, aby vám cukor nezhorel. Keď vidíte, že je cukor už pekne rozpustený, zalejeme ho smotanou na šľahanie a za stále miešania úplne rozpustíme všetky hrudky, ktoré nám vznikli. Takto pripravenú smotanu necháme vychladiť – ideálne aj cez noc a na druhý deň vyšľaháme ako parížsku šľahačku, Nakoniec do kréme zamiešame maslo a poriadne vyšľaháme. Používame na plnenie tort, suchého pečiva a do zákuskov, ale aj do sladkých pohárov.
Laskonky pripravíte podľa receptu TU.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
foto: Mirka Žilková