Toto je perfektný nápad aj na slávnostný obed, všetko máte na jednom plechu a chutí to naozaj fantasticky.
Potrebujeme:
600 gramov hovädzieho mäsa alebo bravčovej krkovičky
1 kg zemiakov
3-4 cibuľe
3-4 rajčiny
300 g tvrdého syra
soľ na chuť
čierne korenie na chuť
Štipku muškátového orieška
1 polievková lyžica slnečnicový olej
1 polievková lyžica provensalské korenie
Bešamel:
30 g masla
30 g hl. múky
300 ml mlieka
Soľ, čierne korenie
Postup:
Maslo roztopte v hrnci. Pridajte múku a premiešajte, aby ste získali hladkú pastu. Priveďte zmes do varu a neustále miešajte. Postupne nalejte mlieko, bez toho, aby ste prestali miešať.Prineste omáčku do varu a varte do zhustnutia. Pridajte soľ a korenie.
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na plátky s hrúbkou 0,5 cm, mäso nakrájajte na plátky, ako keď robíte rezeň, a trochu naklepte pod fóliou. Cibuľu a paradajky nakrájajte na krúžky.
Vymastite plech na pečenie maslom, rozložte rovnomernou vrstvou zemiakov, jemne osoľte a posypte bylinkami. Potom rozložte mäso, korenie podľa chuti a muškátový orech. Mäso pokryte s cibuľovými krúžkami a nalejte bešamelovú omáčku. Vrch pokryte s paradajkami.
Prikryte plech s fóliou a dajte ju do vyhriatej rúry na 200 stupňov po dobu 35 minút. Odstráňte fóliu a posypte syrom. vráťte sa do rúry ešte na 10 minút.