Úžasný makový koláč od Olgy s tvarohovým cestom, posýpkou a tou najlepšou makovou plnkou, akú som kedy ochutnala.
Potrebujeme:
Cesto:
270 g polohrubej múky
1 bal. prášku do pečiva
5 lyžíc oleja
5 lyžíc mlieka
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Pol tvarohu z vaničky
3 lyžice cukru
štipka soli
Plnka:
200 g mletého maku
4 lyžice cukru + 1 vanilkový cukor,
3 dcl mlieka
25 g masla
1 vajíčko
1 lyžicu škrobu alebo vanilkového pudingu
citrónová kôra nastrúhaná
Posýpka (drobenka):
200 g polohrubej múky
150 g masla (hery)
150 g cukru múčka
Poznámka: ak chcete vyskúšať okrem makovej aj inú plnku, skúste duo koláčik pod%la pani Olgy. Na jednu polovicu cesta cesta nanesiete makovú náplň a na druhú tvarohovú náplň (2x tvaroh vo vaničke, 100 g cukru, vajíčko, 25 g masla, trošku škrobu)
Postup:
Mletý mak zalejeme 3 dcl mliekom, pridáme maslo, citronovú kôru, cukor a povaríme asi 10 minút. Vajíčko zmiešame so škrobom a trochou mlieka. Prilejeme k povarenému maku a ešte raz necháme prejsť varom, zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.
Všetky suroviny na cesto dáme do misy, najskôr premiešame v mise potom si preložíme na prac. dosku a spracujeme na vláčne cesto – s cestom sa veľmi dobre pracuje.
Cesto rozvaľkáme (ideálne na papieri na pečenie aby sa vám dalo lepšie preniesť na plech). Cesto si upravíme podľa potreby rukami – kľudne dajte na menší plech cesto bude po upečení vyššie. Na cesto navrstvíme náplň – rovnomerne rozotrieme a už len posypeme drobenkou.
Pečieme na 150 ° asi 35 minút.
(ak sa vám plnka zdá príliš hustá, pridajte do nej trochu vody).
Celý recept ak s obrázkami nájdete TU.