Kefírové koláče som už robila, ale takúto dobrotu ma naučila až Tatjanka L. Skúsila som koláčik upiecť podľa jej receptu a je to naozaj niečo fantastické – šťavnatý a nesmierne chutný koláčik koláčik s krémovou polevou. Odporúčam ho každému.
Potrebujeme:
500 ml kefíru
250 g práškového cukru
150 g hladkej múky + 200g polohrubej múky
2 lyžice orechov (nastrúhaných alebo len nasekaných)
9 lyžíc oleja
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 vajíčko
1 kávová vrchovatá lyžička sódy bikarbóny
2 lyžice kakaa
Voliteľné: hrozienka namočené v rume, nasekané kúsky čokolády
Na potretie:
Ríbezľová, marhuľová alebo malinová marmeláda
Poleva:
1 čokoláda na varenie + kyslá smotana
Postup:
Na cesto si zmiešame najskôr všetky sypké prísady, pridáme kefír, vajce, olej, orechy a aj ostatné prísady do cesta (hrozienka, čokoláda). Len rýchlo premiešame, nalejme do zapekacej misy alebo na plech (vyložiť papierom alebo vysypať múkou).
Pečieme pri teplote 180 stupňov niečo vyše pol hodinky (ak máte menší plech a cesto je vyššie, pečieme dlhšie, stačí otestovať pomocou špáradla). Upečené cesto necháme vychladnúť.
Na polevu (ide o krémovú polevu, nie klasickú tekutú – ale je naozaj výborná) si rozpustíme čokoládu a vmiešame do nej 1 kyslú smotanu.
Cesto potrieme marmeládou a polejeme polevou. To je všetko, koláčik je naozaj výborný.
Prajeme vám dobrú chuť!
celý recept aj s obrázkami nájdete TU.