Toto vianočné pečivo s karamelovou plnkou a ľahkým orechovým cestom je ozdobou každého sviatočného stola. Najlepšia vianočná dobrota, akú sme kedy jedli.
Potrebujeme:
8 lyžíc hl. múky
8 lyžíc kr. cukru
8 lyžíc mletých orechov
2 lyžice minerálky
8 lyžíc oleja
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 vajce
1 lyžičku jedlého škrobu
1 lyžička prášku do pečiva
Na karamel:
Môžeme použiť karamelové salko, alebo spravíme klasicky karamel z cukru a masla:
Na stredný krém:
1 bal. vanilkového pudingu
400 ml mlieka
Cukor podľa chuti
200 g masla zmäknutého a našľahaného
Na vrch:
100 g horkej čokolády
Orechy
Postup:
Všetky prísady na cesto zmiešame v miske a vymiešame jednotné cesto, ktoré rozdelíme na 2 rovnaké časti. Každú rozvaľkáme na rovnako veľký plát a každý upečieme na samostatnom plechu vymastenom maslom.
Každý plát upečieme pri teplote 180 stupňov, kým povrch cesta nie je zlatistý.
Ja radšej pracujem s hotovým karamelovým salkom, je to jednoduchšie a rýchlejšie, ak ale chcete urobiť domáci karamel, tak nechajte na panvici skaramelozovať cukor a potom zmiešajte s maslom.
Oba pláty potireme karamelom (karamelovým salkom) a natrieme krémom – uvarený vychaldnutý puding s našľahaným maslom (môžete doň všľahať aj zvyšné karamelové salko, v tom prípade, ale už puding nesladíme)
Necháme stuhnúť v chladničke – ideálne po dobu 24 hodín.
Nakoniec pomocou pohára vykrajujeme jednotlivé kolieska, ktoré ozdobíme roztopenou čokoládou a polovicou vlašského orecha.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)