Pred rokmi som ho na dovolenke v Maďarsku. Robila ho teta, u ktorej sme vtedy bývali. Verte alebo nie, lepší zákusok od tohto nepoznám. :-)
Potrebujeme:
80 g kr. cukru
100 g mletých orechov
100 g rozdrvených piškót
5 vaječných bielkov
2 žĺtky
50 ml oleja
1 lyžičku prášku do pečiva
Na krém:
3 žĺtky
2 bal. zlatého klasu
5 lyžíc kr. cukru
700 ml mlieka
100 g masla
300 ml smotany na šľahanie
Postup:
Najskôr si pripravíme krém. 500 ml mlieka dáme variť a vo zvyšnom mlieku rozmiešame pudingové prášky, žĺtky a cukor. Keď mlieko zovrie, zložíme z plameňa a vmiešame pudingovo-žĺtkovú zmes. Rozmiešame, preložíme na slabý plameň a za stáleho miešania varíme, kým nevznikne hustý hladký krém. Maslo našľaháme v samostatnej nádobe a potom po lyžičkách vmiešame do vychladnutého pudingového krému.
Na cesto si ušľaháme na sneh bielky s polovicou cukru. Žĺtky ušľaháme so zvyšným cukrom, pridáme olej a postupne aj mleté orechy zmiešané s rozdrvenými piškótami. Jemne premiešame so snehom a navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie (40×28 cm). Pečieme pri teplote 180 stupňov 8-10 minút. Keď cesto vychladne, predelíme ho na polovicu.
Na prvý plát cesta navrstvíme pudingový krém, preložíme druhým plátom cesta a nakoniec navtstvíme na vrch ušľahanú šľahačku – ak chcete, smotanu môžete ušľahať s jedným balíkom vanilkového cukru. Ozdobíme čokoládovými hoblinkami.
Podávame vychladené.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: nosalty