Tento názov im dala moja dcérka, pretože smotanová zmes so syrom sa počas pečenia nafukuje a keď bublinky praskajú, vydávajú zvuk. Moja dcérka to nazvalo spievaním, inak im už nepovieme. Sú to naše spievajúce zemiaky.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
500 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)
200 g eidamu
2 vajcia
2 staršie rožky
trochu mlieka
1 téglik sladkej (31%) smotany
50 g nivy (voliteľné)
soľ
farebné korenie
sušený cesnak alebo 3 strúčiky čerstvého
olej
Malá konzerva kukurice
2 paradajky
Postup:
Do mletého mäsa nastrúhame syr (časť si necháme na posypanie), pridáme vajcia a kúsky rožkov, ktoré sme nechali zmäknúť v troške vlažného mlieka. Mierne osolíme a okoreníme a poriadne premiešame.
Olúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky a polovicou navrstvíme na dno vymastenej zapekacej misy.
Posypeme soľou, korením a sušeným cesnakom (alebo pretlačeným čerstvým). Zalejeme polovicou téglika smotany a navrch rozprestrieme mäsovú zmes. Keby to šlo ťažko, pomôžeme si rukami, namočenými v studenej vode. Do mäsa môžete primiešať aj lesné huby, ak máte.
Na mäsovú zmes nasypeme trochu syra, poukladáme zvyšok zemiakov, ktoré opäť osolíme, okoreníme a posypeme cesnakom. Pridáme aj kolieska paradajok, kukuricu a opäť posypeme trochou syra. Vrstviť môžete v princípe ako chcete, mleté mäso by ale mať v strede a na vrchu smotana a syr.
Zalejeme zvyšnou smotanou v ktorej sme si rozmiešali Nivu a ešte posypeme syrom. Zapečieme v rúre, vyhriatej na 160 stupňov asi hodinku dozlatista. Najskôr môžete piecť pod alobalom a potom zložiť, aby sa na vrchu vytvorila pekná kôrka.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)